Intel skal bedre batteritiden

Vil gjøre x86 mer egnet for nettbrett.

Intels David Perlmutter presenterte planene for fjerde generasjon av Intel Core-prosessorer tidligere i høst. Men allerede før disse kommer i 2013, skal Intel angivelig introdusere nye laveffektsprosessorer innen dagens Ivy Bridge-generasjon.
Intels David Perlmutter presenterte planene for fjerde generasjon av Intel Core-prosessorer tidligere i høst. Men allerede før disse kommer i 2013, skal Intel angivelig introdusere nye laveffektsprosessorer innen dagens Ivy Bridge-generasjon. (Bilde: Intel)

Vil gjøre x86 mer egnet for nettbrett.

Microsofts Intel-baserte Surface Pro-nettbrett vil bare ha halvparten så lang batteritid som de ARM-baserte Surface-nettbrettene, til tross for at batteriet har 33 prosent mer kapasitet. Det er flere årsaker til dette, men x86-prosessoren i Pro-nettbrettet er utvilsom blant de viktigste.

Brukerne av nettbrett har blitt vant til at disse kan brukes i alle fall halve dagen før batteriet går tomt. Men brukerne krever også at brettet oppleves som raskt og smidig. Dermed kan ikke ytelsen til systembrikken (SoC), som blant annet inneholder CPU-en, være for slapp.

Fra og med Apples iPad kom på markedet, har nesten alle nettbrett vært utstyrt med ARM-baserte systembrikker. Årsaken til dette er nettopp energieffektiviteten. De x86-baserte brikkene fra blant annet Intel og AMD vært for lite energieffektive.

Men tidligere i år har Intel kommet med Atom-systembrikker med egnet ytelse og effektbruk til å kunne brukes i smartmobiler. I smartmobilsammenheng er den enkeltkjernede Z2460-brikken ytelsesmessig likevel ganske ordinær.

    Les også:

Microsoft har valgt å utstyre selskapets Surface Pro-nettbrett med ikke navngitt utgave av Intels tredje generasjons Core i5-prosessor (Ivy Bridge). Denne tokjernede CPU-en vil nødvendigvis kunne levere langt mer ytelse det som tilbys med ARM- eller Atom-prosessorer, men som nevnt er batteritiden på 4-5 timer temmelig svak sammenlignet med andre nettbrett. Det er ikke utenkelig at det er Core i5-3317U som vil brukes i Surface Pro. Denne benyttes allerede i mange ultrabook-pcer og angivelig også i den billigste Macbook Air-utgaven. Denne CPU-en har et maksimalt effektforbruk på 17 watt.

2013

Men ifølge CNET News planlegger Intel å komme med betydelig mer effektgjerrige Ivy Bridge-prosessorer i framtiden. Hvor nær denne framtiden er, er uklart. Men siden fjerde generasjons Core, kjent som Haswell, ventes til neste sommer, bør en mer energigjerrig Ivy Bridge-serie komme temmelig snart.

I artikkelen til CNET News sies det heller ingenting om hvilket maksimalt effektnivå de kommende brikkene vil ha, men trolig vil det ligge noe høyere enn 10 watt, siden Intel sikter mot en serie prosessorer basert på Haswell-arkitekturen som skal ha nettopp 10 watt som høyeste effektnivå.

Dette vil kunne gjøre det mer aktuelt for Apple å gå over fra ARM til x86 i iPad, noe Apple angivelig vurderer.

ARM-ytelse

For å få et inntrykk av hvordan ARM-prosessorene ligger an ytelsesmessig i forhold til Intels x86-prosessorer, kan man ta en titt på denne testen gjort av Phoronix. Der sammenlignes ytelsen til blant annet et system basert på Samsung Exynos 5 med flere Intel-baserte systemer. Men det viktig å få med seg at Atom- og Core-prosesssorene i testen er flere år gamle, og at de nyere modellene både yter mer og er mer energieffektive.

Til toppen