BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel skal fornye det aller meste

Nei, sier Intel, ytelses-veksten slakker ikke av. Her er alt Intel skal gjøre for å servere like store hopp som før:

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. apr. 2007 - 07:24

Intel arrangerer denne uken Intel Developer Forum i Beijing. I går la selskapet fram en oversikt over mange av de teknologiene og løsningene selskapet skal tilby i de nærmeste årene for å tilfredsstille kundenes behov for mer ytelse. Dette gjelder på alle fronter, både servere, stasjonære og bærbare PC-er, i tillegg til mobile enheter og konsumentelektronikk.

Pat Gelsinger, sjef for Intels Digital Enterprise Group, fortalte forsamlingen ved konferansen om ytelsesforbedringene som kan ventes med selskapets neste generasjon av prosessorer for stasjonære PC-er, Penryn. Tidlige tester viser at kundene bør kunnen forvente seg en forbedring på 15 prosent knyttet til bilderelaterte applikasjoner. Intel lover at 3D-gjengivelse skal kunne gjøres med 25 prosent bedre ytelse, mens spill bør kunne kjøres med 40 prosent høyere ytelse.

Videoredigering skal kunne gjøres 40 prosent raskere på grunn av nye instruksjoner i SSE4. Penryn skal komme på markedet til høsten.

Ytelsen er blitt målt med tidlige utgaver av 45 nanometers prosessorer med fire kjerner, klokket til 3,33 GHz med en forsidebuss på 1333 MHz og 12 MB cacheminne. Ytelsen er sammenlignet med et system basert på den raskeste prosessoren Intel har på markedet i dag, Core 2 Extreme Processor QX6800, som ble lansert i forrige uke.

Intel Penryn

Intel lover også at de kommende prosessorene vil gi tungregnesystemer, servere og arbeidsstasjoner betydelig høyere ytelse med de kommende teknologiene. Man skal kunne forvente en ytelsesøkning på 45 prosent i båndbredde-intensive applikasjoner og 25 bedre ytelse for servere som benytter Java.

Ytelsesmålene er hentet fra tester av en tidlig utgave av en 45 nanometers Xeon-prosessor med 1600 MHz forsidebuss for servere og tungregneanlegg, og en kommende Xeon-prosessor for servere med 1333 MHz forsidebuss. Disse er blitt sammenlignet med dagens firekjernede Xeon X5355-prosessorer.

Intel skal i løpet av tredje kvartal slippe en serie serverprosessorer, Xeon 7300, som skal være beregnet for bladservere med to eller fire prosessorer hver. Disse serverne har kodenavnet Caneland. Prosessorene skal leveres i 80 og 50 watts-utgaver.

I andre halvdel av 2007 vil Intel komme med en ny generasjon av selskapets vPro-teknologi for bedrifts-PC-er. Generasjonen kalles foreløpig Weybridge eller Salt Creek og skal ta i bruk et nytt brikkesett som vil hete Intel 3-Series, tidligere kjent som Bear Lake. Brikkesettet skal støtte gi høyere ytelse ved at det støtter en forsidebuss på 1333 MHz, DDR3-minne, PCI Express 2.0 og Intels egen Turbo Memory, som skal bidra til raskere lasting av operativsystem og annen programvare.

Turbo Memory skal før den tid tilbys i det Intel kaller «Santa Rosa on Desktop». Dette skal komme allerede dette kvartalet og innebærer at Intel flytter en del av selskapets nestegenerasjons bærbare teknologi over i små, kjølige og stillegående stasjonære PC-er. Disse vil leveres med integrert støtte for WLAN (802.11n). Turbo Memory vil tilbys som ekstrautstyr.

Dagens vPro-teknologi vil i løpet av det inneværende kvartalet bli tilbudt i bærbare PC-er, gjennom en oppgradering av Centrino-plattformen.

Intel fortalte også om det selskapet kaller QuickAssist Technology, et initiativ til å optimalisere bruken av akseleratorer i servere. Slike akseleratorer kan øke ytelsen til enkeltfunksjoner, for eksempel sikkerhetskryptering eller finansielle beregninger, samtidig som at strømforbruket kan reduseres. Teknologien omfatter støtte for akselerering ved å bruke flerkjernede Intel-prosessorer og tredjeparts akseleratorer sammen i Intel-baserte servere, men Intel ønsker også å tilby slike akseleratorer som er integrert i selskapets egne serverprosessorer. I tillegg skal det tilbys et programvarebasert abstraksjonslag som skal gjøre det enkelt for applikasjoner å utnytte ressursene akseleratorene tilbyr.

I 2008 kommer Intel som kjent med nok en generasjon prosessorer for stasjonære PC-er – Nehalem. Disse vil blant annet kunne leveres med mellom 1 og 8 kjerner og støtte samtidig flertrådskjøring for mellom 2 og 16 tråder per brikke. Enkelte av Nehalem-modellene vil dessuten ha minnekontroller og høyytelses grafikkmotor integrert i selve prosessorbrikken.

Intel har også begynt å planlegge produkter basert på en programmerbar parallell-arkitektuktur som har fått kodenavnet Larrabee. Dette skal enkelt kunne programmeres med mange eksisterende verktøy og er designet for å kunne skalere til flere teraflops (billioner flyttallsoperasjoner per sekund). Arkitekturen skal inkludere forbedringer for å akselerere applikasjoner innen områder som vitenskapelige beregninger, gjenkjenning, store datavarehus, syntese, visualiseringer, finansanalyse og helse.

For hjemmebrukerne planlegger Intel blant annet en plattform som foreløpig kalles «Skulltrail». Denne skal utstyres med to prosessorsokler og skal utstyres med den firekjernede Extreme-prosessoren Intel lanserte i forrige uke. Dessuten vil den ha fire PCI Express-spor for grafikk. Maskiner basert på plattformen skal dukke opp senere i år.

Intel skal også utvikle en administrasjonsløsning for hjemme-PC-er.

Den vil bygge på vPro-teknologien og gjøre det enklere å fjernadministrere, reparere og oppdatere maskiner i hjemmene. Intel planlegger også å gjøre støtte for Home Plug, nettverk over strømkabler, til en valgfri del av selskapets stasjonære plattformer for 2008.

Effektforbruket til dagens prosessorer er for høyt, særlig i små og lette, bærbare PC-er. Intel lover nå å redusere dette med 90 prosent innen 2010.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Det siste området Intel berørte under talen, var brikker for integrerte systemer. Selskapet skal levere SoC-løsninger (System-on-a-Chip) basert på Intel Architecture til Internett-kompatibel konsumentelektronikk. Dette skal gjøre det enklere og billigere å utvikle og produsere slike enheter. De første SoC-ene fra Intel optimalisert for konsumentelektronikk skal tilbys i 2008 og vil kombinere prosessorkjerner med teknologi for blant annet audio-/video-prosessering og grafikk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.