BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel skal kutte oppstartstiden for PC-er

Intel viste denne uken fram teknologi som kan redusere oppstartstiden til PC-er til en brøkdel.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. okt. 2005 - 11:01

I april i år, ble det kjent at Samsung i samarbeid med Microsoft hadde utviklet en prototyp av en harddisk utstyrt med en god slump flashminne. En slik løsning skal kunne redusere både oppstartstiden for PC-en og programvare, men også redusere strømforbruket, noe som er spesielt interessant i forbindelse med bærbare PC-er, fordi flashminnet fungerer som et buffer som tar vare på dataene, også når strømmen skrus av. Bare når data som ikke finnes i minnet må hentes, eller når minnet ikke har plass til flere nye data fra programvaren, må harddiskens skiver tas i bruk.

Uten et slikt bufferminne, må harddiskens skiver rotere kontinuerlig for å kunne gi akseptabel aksesstid til dataene. Dette er med på å redusere batteritiden til bærbare PC-er betydelig.

Samsungs harddiskløsning skal støttes av programvare som inkluderes i Windows Vista, men det er ikke kjent om løsningen også vil gjøres tilgjengelig for andre operativsystemer.

    Les også:

I går ble det derimot kjent at også Intel forsker innen de samme områdene. En teknologi som har fått navnet Robson ble vist fram under Intel Developer Forum som arrangeres denne uken i Taipei. Denne løsningen består av en flashminnebasert tilleggskort og programvare fra Intel. Kortene vil ha mellom 64 MB og 4 GB minne. Økt tilgjengelig flashminne vil øke mengden av data eller applikasjoner som samtidig kan utnytte teknologien.

Ifølge News.com vil Robson ta i bruk NAND-basert flashminne fra produsenter som Samsung og Toshiba. Intel produserer selv NOR-basert flashminne, men dette skal ikke være egnet til funksjonalitet av typen les-skriv-slett.

Ifølge PCWorld.com kunne en bærbar PC med Robson åpne Adobe Reader på 0,4 sekunder, mens en annen, identisk PC uten Robson, brukte 5,4 sekunder. Med Robson tok den 2,9 sekunder å åpne Quicken, mens det uten Robson tok 8 sekunder å gjøre det samme. Maskinen med Robson var utstyrt med 128 MB flashminne.

Nøyatige mål for oppstartstiden til PC-er ble ikke oppgitt, men ifølge PCWorld.com ble en Centrino-PC med Robson fyrt i gang på et øyeblikk, sammenlignet med den identiske PC-en uten Robson, som ifølge nyhetstjenesten brukte flere sekunder(!).

Teknologien skal ifølge en representant for Intel være moden nok til å bli delt med PC-produsentene, men han vil ikke avsløre hvilke tidsrammer Intel har for utrulling av Robson i tredjeparts bærbare PC-er.

Selv om brukere av bærbare PC-er har mest å hente med denne typen løsninger, vil bruken av flashminnebuffer også være nyttig i forbindelse med stasjonære maskiner. Trolig vil både støy og varmeutvikling fra harddiskene kunne reduseres betydelig.

Ivan Greenberg, direktør for strategisk markedsføring hos Samsung Semiconductor, sa i våres at Samsungs prototyp roterer i mellom 30 og 45 sekunder i løpet av en halvtime. Målet er å forbedre dette ytterligere, til 30 til 45 sekunder i timen. Men det ble ikke oppgitt ved hva slags bruk disse målene gjaldt for.

At Robson blir tilgjengelig for Windows, er nærmest en selvfølge. Apples avtale om bruk av Intel-plattformen i kommende Mac-produkter gjør det sannsynlig også Mac OS X vil få støtte for løsningen.

Intel ønsker normalt også å støtte Linux, men kvier seg gjerne for å frigi kildekoden til selskapets løsninger. Et resultat kan bli at støtten må lastes ned av brukerne i form av separate, lukkede drivere, slik blant annet Nvidia tilbyr.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.