BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel skal lage ARM-brikker

Åpner for konkurrerende arkitektur, der de selv har mislykkes.

Intel - snart også med «ARM inside».
Intel - snart også med «ARM inside». Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
30. okt. 2013 - 11:43

Det skrantende pc-salget har preget lønnsomheten til Intel, som ikke har lykkes slå i gjennom i det langt mer vitale markedet for mobile enheter.

I en dramatisk vending skal brikkegiganten, oppfinner av den opprinnelige 8086-prosessoren og x86-arkitekturen, nå begynne å produsere rivaliserende ARM-brikker.

Det amerikanske selskapet stiller sine fabrikker til disposisjon for produksjon av ARM-prosessorer for tredjepart.

Det var Intel-partner Altera som i går røpet nyheten, som ifølge Forbes sender sjokkbølger gjennom bransjen, mens Intel desperat forsøker å bryte overtaket ARM har skaffet seg innen smartelefoner og nettbrett.

Altera kunngjør at deres kommende systembrikke Stratix 10 vil inneholde en «høy-ytelses ARM Cortex A53-prosessor med fire kjerner».

Etter alt å dømme blir dette verdens første fireveis 64-biters ARM-prosessor.

Brikken kommer til neste år og skal fremstilles med Intels mest avanserte 14 nanometers prosessteknologi. De siste brikkene Intel har i egen portefølje, deriblant de mye omtalte strømgjerrige Haswell-prosessorene, er til sammenligning laget med 22 nanometers prosessteknologi.

Generelt kan en si at krymping av prosessteknologien gir mindre eller kraftigere, mer effektive og avanserte databrikker.

– Altera og Intel er fornøyd med de første resultatene av vårt samarbeid. Vi er åpne for produksjon av konkurrerende arkitekturer og vil vurdere dem fra sak til sak, sier Intel-talsmann Chuck Mulloy til nettstedet Cnet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.