Intel skal lage Wimax-utstyr

Tidlig neste år kommer Wimax, neste generasjons trådløse nett med større rekkevidde og høyere fart, lover Intel.

Tidlig neste år kommer Wimax, neste generasjons trådløse nett med større rekkevidde og høyere fart, lover Intel.

Wimax-markedet begynner å ta form. Nå kaster Intel seg inn i produksjonen av utstyr for neste generasjons trådløse nett.

Sammen med utstyrsprodusenten Proxim lover brikkegiganten å ha Wimax-utstyr i salg tidlig til neste år. Intel og Proxim skal samarbeide om å lage utstyr for både 802.16e og d-standarden. Utstyr for d-versjonen kommer først. Dette er utstyr som minner om dagens WLAN-utstyr - altså for bruk av forholdsvis stasjonære maskiner. e-versjonen er mobil-utgaven, men den er ikke ferdigutviklet.

Wimax oppgis vanligvis til å ha en båndbredde på heel 70 Mbits i sekundet med en rekkevidde på 50 kilometer, men dette er helt feil, påpeker analyseselskapet Gartner.

Tallene var et mål og de vil aldri bli realisert. WiMax vil gi enten høy rekkevidde eller høy båndbredde. Brukere må velge, man får ikke begge samtidig. Les mer i sak i boksen over til høyre.

Intel sier da også heller foreløpig ikke noe om hastigheter og rekkevidde, men har tidligere estimert at mobilversjonen av WiMax (802.16e-standarden) gi 15 Mbits per sekund over rekkevidder på 3-5 kilometer.

Til toppen