FORBRUKERTEKNOLOGI

Intel skal markedsføre egne «atomer»

«Atom» er det nye navnet på en ny type prosessorer beregnet på mobilt og enkelt utstyr.

3. mars 2008 - 09:44

Intel sier at nye ørsmå prosessorer – arealet er kun 25 kvadratmillimeter – som hittil er kjent uten kodenavnene Silverthorne og Diamondville, heretter skal markedsføres under navnet «Intel Atom». Apparater som drives av disse prosessorene, skal bære en egen logo, merket «Intel Atom Inside».

Det som kjennetegner Atom, utenom den minimale fysiske størrelsen, er ifølge Intel at de har en helt ny mikroarkitektur beregnet på små enheter og lavt energiforbruk, samtidig som de har det samme instruksjonssettet som Core 2 Duo-prosessorene for standard-PC-er.

Atom-prosessoren omfatter 47 millioner transistorer og produseres etter en 45 nanometers prosess.

Klokkefrekvensen kan presses opp i 1,8 GHz, avhengig av behovet, mens energiforbruket holder seg mellom 0,6 og 2,5 watt, mot 35 watt for Core 2 Duo.

Tre typer apparater tenkes å bære logoen «Intel Atom Inside»: Mobile surfebrett, kalt MID for «mobile Internet device», og det Intel beskriver som «en ny klasse enkle og rimelige nettsentrerte datamaskiner som lanseres seinere i år». Denne siste kategorien skal omfatte både mobile og og stasjonære apparater, døpt henholdsvis « netbook » og « nettop ». Den er først og fremst beregnet på å gi den potensielle brukergruppen kjent som «den neste milliarden» tilgang til Internet. Intels «netbook» og «nettop» er med andre ord først og fremst beregnet på nye markeder, det vil si land som Russland, Kina og India.

Atom-kampanjen omfatter også den nye merkevaren «Intel Centrino Atom Processor Technology». Intel forklarer at dette dekker MID-plattformen, på samme måte som vanlig Centrino utgjør en plattform for bærbare PC-er. «Centrino Atom» forener selve Atom-prosessoren med andre lavenergi-komponenter, blant annet en brikke som integrerer grafikk og radio. Intel forklarer at Centrino Atom tilsvarer det som tidligere er kjent under kodenavnet «Menlow».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.