BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel skrinlegger lovet topp-prosessor

Intel hadde lovet å nå opp i 4 GHz-prosessorer i år, men legger nå om strategien.

15. okt. 2004 - 06:27

I stedet for å satse på ytterligere økning i klokkehastigheten til selskapets prosessorer, vil Intel heretter fokusere på andre løsninger for å utvikle nye brikker med økt ytelse. Dette skriver News.com.

Et resultat av dette, er at Intel dropper den planlagte 4 GHz-utgaven av Pentium 4 helt. Denne utgaven av prosessoren var ventet å komme i første kvartal neste år, noen måneder senere enn først planlagt. Nå kommer den altså ikke i det hele tatt.

I stedet vil Intel blant annet utstyre brikkene med større hurtigminne for å øke ytelsen. Dagens vanlige Pentium 4-brikker har 1 MB hurtigminne. Dette vil i framtidige modeller være på 2 MB. Den første modellen som kan ventes med så stort hurtigminne, hvis man ser bort fra Pentium 4 Extreme Edition, er en Pentium 4 med klokkehastighet på 3,8 GHz, som skal komme på markedet i første kvartal 2005. Deretter vil prosessorer med lavere klokkehastighet en etter en bli utstyrt med hurtigminne i denne størrelsen.

I tillegg til hurtigminnet, vil Intel fokusere mer på teknologier som 64-bits funksjonalitet, HyperThreading, doble kjerner og sikkerhetsteknologien LaGrande Technology (LT).

Ifølge News.com er det Intels president, Paul Otellini, som har ønsket at selskapet skulle gå vekk fra fokuset på økt klokkehastighet som den viktigste måten å oppnå forbedret ytelse. En begynnelse på denne endringen var det da Intel innførte et nytt tallsystem for ytelsen til mange av selskapets prosessorer tidlig i sommer.

    Les også:

Årsaken til strategiendringen skyldes først og fremst at økt klokkehastighet i økende grad fører til varmeproblemer på grunn av økt strømforbruk. Ved å benytte større hurtigminne eller flere kjerner, kan ytelsen i mange tilfeller økes, uten at klokkehastigheten, og dermed varmeutviklingen, økes. Problemet med denne måten å lage prosessorer på er at brikkene blir større. Dette betyr at det ikke kan lages like mange brikker per silisiumskive, noe som igjen betyr større produksjonskostnader.

Likevel, mer avansert produksjonsteknologi som gjør det mulig å lage brikker hvor transistorene er mindre, kan til en viss grad utjevne det økte antallet transistorer brikker med mer minne og flere kjerner vil kreve.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.