Intel skrinlegger neste Pentium-versjon

Intel har skrinlagt prosjektet som skulle utvikle etterfølgeren til årets Pentium-variant Prescott.

Intel har skrinlagt prosjektet som skulle utvikle etterfølgeren til årets Pentium-variant Prescott.

Det har lenge svirret rykter om at problemer med overgang fra 130 nanometers produksjon til 90 nanometers ville ryste utviklingsplanene til Intel. Nå er både Wall Street Journal og Inquirer sikre på at Tejas-prosessoren er skrinlagt, og at Intel vil bekrefte dette formelt i løpet av dagen.

I februar kom de første eksemplarene av Prescott på markedet, den første Pentium-prosessoren som produseres etter en 90 nanometers prosess. To ting overrasket ved denne prosessoren: dårlig ytelse og høyt strømforbruk. Uavhengige tester tydet på at med samme klokkefrekvens, var ytelsen fem til femten prosent dårligere en forgjengeren Northwood, og når Prescott utnyttet sitt potensial for å øke klokkefrekvensen, gikk strømforbruket forbi 100 watt, mot forgjengerens 89.

    Les også:

Kildene mener energiproblemene – og påfølgende varmeutvikling – er hovedårsaken til at Tejas, prosessoren som skulle etterfølge Prescott en gang rundt årsskiftet, er skrinlagt og at utviklerne har fått andre oppgaver.

Både Prescott og Tejas er beregnet på stasjonære PC-er. Mandag vil Intel lansere sin første 90 nanometers prosessor for bærbare, kalt Dothan. Man antar at den ikke kan ha spesielle energiproblemer. Det gjør at man spekulerer i om Intel vil gå over til Pentium M-arkitekturen også på stasjonære PC-er. En annen mulighet for framtidige stasjonære PC-er, er å utvikle dobbeltkjernede prosessorer.

Til toppen