Intel skrinlegger tv-brikke

Skrinleggingen gjenspeiler Intels behov for å refokusere på sitt egentlige kjerneområde.

Skrinleggingen gjenspeiler Intels behov for å refokusere på sitt egentlige kjerneområde.

På forbrukermessen Consumer Electronics Show i januar kunngjorde Intel et prosjekt for en ny type tv-brikke etter en teknologi kjent som «flytende krystall på silisium» (LCOS for «liquid crystal on silicon»). Hensikten var å legge grunnlaget for langt rimeligere høyoppløselig tv.

I sommer ble tidsplanen i utviklingsprosjektet forskjøvet, og i går kom meldingen om at det hele er skrinlagt. Den offisielle begrunnelsen er at investeringen antakelig ikke vil lønne seg.

Det er to årsaker til dette. For det første lider selve LCOS-teknologien av grunnleggende svakheter. For det andre ser Intel et behov for å sette fart i utviklingen av flerkjernede prosessorer for servere og arbeidsstasjoner.

Mens store flatskjermer blir stadig rimeligere, og lover lekre løsninger for høyoppløselig tv, dreier LCOS seg om bakprojeksjons tv-er, det vil si om apparater med samme dybde som strålerørsapparater. Foreløpig er bredskjerms LCOS-apparater fra japanske produsenter som Sony og JVC svært dyre, og så plasskrevende at de nærmest ikke legges ut for salg i Europa.

Intel bekrefter overfor Wall Street Journal at fokus på flerkjernede prosessorer er en del av motivet for å skrinlegge LCOS. Bakgrunnen for dette er at IBM og Sun er i ferd med å utvikle flerkjerneteknologi som konkurrerer i pris og ytelse i den nedre enden av serversegmentet, der Intel i dag har et stort marked for sin Xeon-prosessorer, og at det kan være et spørsmål om tid før denne utviklingen også kan prege arbeidsstasjoner og kanskje også PC-er.

Gartner offentliggjorde tidligere denne uken sin årlige analyse av serverteknologi, der IBMs stormaskin fikk ny status som «utfordrer» i det midtre serversegmentet, mens de Power-drevne dobbelkjernede pSeries fikk samme status i lavprissegmentet.

    Les også:

Til toppen