RESULTATERFINANS

Intel skuffet

Nå skal en ny PC-prosessor redde veksten.

Intels toppsjef, Paul Otellini, poserer med den nye 22 nanometersteknologien til selskapet. Den skal sørge for ny vekst mot slutten av året. Markedet ble tirsdag kveld skuffet over Intel resultater for første kvartal.
Intels toppsjef, Paul Otellini, poserer med den nye 22 nanometersteknologien til selskapet. Den skal sørge for ny vekst mot slutten av året. Markedet ble tirsdag kveld skuffet over Intel resultater for første kvartal. Bilde: Intel
18. apr. 2012 - 08:21

Intel leverte resultater for første kvartal tirsdag kveld norsk tid, men klarte ikke imponere investorene. Intel har nemlig hatt en tendens til å levere langt sterkere resultater enn forventet, men økte kostnader enn forventet knyttet til nye produksjonsanlegg har rammet marginene.

– Dette første kvartalet var en solid start til det som ventes å bli et nytt vekstår for Intel. I andre kvartal vil vi se de første Intel-baserte smarttelefonene i markedet, vi skal levere produkter basert på 22nm tri-gate teknologi i store volum og akselerere lanseringen av våre beste serverprodukter noen sinne. Dette vi gi et svært godt fundament for vekts i 2012 og fremover, sa Intels toppsjef, Paul Otellini, i en kommentar til tallene.

Omsetningsfall

Selskapet omsatte i kvartalet for 12,9 milliarder dollar, som er en nedgang på 7 prosent fra fjerde kvartal i fjor. Bruttomarginen, det som er igjen av omsetningen etter at kostnader til drift er trukket ifra, endte på 64 prosent.

Det er en nedgang på et halvt prosentpoeng fra foregående kvartal. Driftsresultatet endte på 3,8 milliarder dollar, mot 4,6 milliarder dollar kvartalet før. Resultat per aksje endte på 53 cent, mot 64 cent, eller 17 prosent lavere, fra fjerde kvartal 2011.

Marginskvis

Men for inneværende kvartal varslet selskapet om at de vil ha en lavere margin enn hva markedet forventet. Mens markedet forventet en driftsmargin på 63,5 prosent i snitt, melder selskapet om at denne vil ende på 62 prosent som følge av høyere kostnader enn forventet. Årsaken er at den nye produksjonskapasiteten selskapet bygger opp til nye produkter har kostet mer enn forventet.

Selv om dette kan synes lite var det skuffende for markedet, som sendte aksjen ned nesten tre prosent i etterhandelen på Wall Street, melder Reuters.

Ser vi nærmere på resultatrapporten viser den at det er innenfor servere Intel har mistet moment i forrige kvartal. Her falt omsetningen 10 prosent. PC-divisjonen opplevde en omsetningsnedgang på 7 prosent i forhold til samme periode året før. Men det er verd å merke seg at årets første kvartal var en uke kortere enn samme kvartal i fjor.

Blir Ivy Brigde redningen?

Intel har investert betydelige summer for å klargjøre produksjonen av en ny familie Intelbrikker med kodenavnet Ivy Brigde. Som digi.no har omtalt tidligere har Intel varslet en CPU-revolusjon basert på deres 22 nanometers prosessorteknologi.

Det er dette produktet Intel forventer vil redde marginene i år, og bidra til at selskapet vil levere knallsterke resultater. Men da er de avhengige av at PC-markedet ikke faller tilbake. Gartner Group forventer en vekst i PC-salget på 4,4 prosent i år, og forrige uke rapporterte analysegruppen om en bedre tilstand i det europeiske PC-markedet enn forventet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.