Intel snuser på rekord-oppkjøp

Milliardfusjon i Silicon Valley positivt mottatt på børsen.

Intel snuser på rekord-oppkjøp
Altera leverer programmerbare kretser og systembrikker til en lang rekke bransjevertikaler. Huawei og Ericsson er deres to største kunder. Nå kan Intel være i ferd med å sluke halvlederselskapet. Bilde: Altera

Intel skal ha kommet langt i samtaler om å kjøpe opp den amerikanske halvlederspesialisten Altera, som de allerede har et partnerskap med.

Hvis partene kommer til enighet blir dette Intels største oppkjøp noensinne. Det melder både Wall Street Journal og Financial Times.

Begge viser til kilder med nær kjennskap til forhandlingene og en anslått kjøpesum på minst 10 milliarder dollar.

Forrige rekord: Intel kjøpte McAfee

Børsglede

Markedet svarte med å heve aksjekursen til oppkjøpskandidaten med 28 prosent, mens Intels aksjekurs steg seks prosent på nyheten fredag. Før Nasdaq-børsen åpner mandag har Altera en markedsverdi på 13,36 milliarder dollar.

Altera er en av verdens største leverandører av FPGA-er (field programmable gate array), programmerbare kretser og systembrikker. Dette er brikker som lar seg programmere av kunden etter levering.

Altera med hovedkvarter i San Jose, California, har drøyt 3.000 ansatte fordelt på 19 land. Brikkene de utvikler har et bredt nedslagsfelt innen blant annet telekom, romfart og militært kommunikasjonsutstyr, industrisystemer, servere, lagring og supercomputere, samt også forbrukerelektronikk.

Den eneste reelle konkurrenten er markedsleder (og FPGA-oppfinner) Xilinx, også de fra Silicon Valley. De to rivalene kontrollerer til sammen over 80 prosent av FPGA-markedet.

Gunstig for servere

Telekom er den viktigste av disse. Huawei og Ericsson er de to største kundene. Bestillinger fra hver av dem sto for mer enn 10 prosent av Alteras omsetning i fjor.

- Kombinasjonen av Intels mer tradisjonelle prosessorer og Alteras portefølje med programmerbare kretser kan gi betydelige fordeler hva gjelder ytelse og energieffektivitet i servere, har Intel-ledelsen tidligere gitt uttrykk for, skriver Financial Times.

Ytterligere konsolideringer i halvlederbransjen har ifølge Reuters vært ventet etter et NXP Semiconductors nylig slukte Freescale for 40 milliarder dollar.