Intel sprer usikkerhet om 64-bits prosessor

Intel både bekrefter og avkrefter at selskapet er klar med en 64-bits PC-prosessor - en konkurrent til Athlon 64.

Intel både bekrefter og avkrefter at selskapet er klar med en 64-bits PC-prosessor - en konkurrent til Athlon 64.

Mens mye tyder på at AMD selger relativt mange 64-bits prosessorer for tiden, er salget av Intels 64-bits Itanium-prosessorer langt mer begrenset. Riktignok er Itanium beregnet for en helt annen type maskiner enn særlig Athlon 64, men nettopp i dette markedet som har oppstått gjennom AMDs introduksjon av Athlon 64, er Intel helt fraværende.

Ifølge Investors Business Daily (krever registrering) har en representant for Intels PR-avdeling innrømmet overfor avisen at Intel har en 64-bits utgave av en x86-prosessor klar for lansering, men at selskapet først vil offentliggjøre den "når kundene etterspør den".

Dagen etter at denne uttalelsen kom, skal en annen person i Intels ledelse ha benektet det hele og hevdet at førstnevnte var blitt feilsitert og at Intel overhodet ikke har noen slik prototype liggende. Vedkommende skal videre ha uttalt at Itanium er Intels 64-bits visjon for framtiden, og at de aller fleste av selskapets tilbud for PC-er og servere kun vil være basert på 32-bits arkitektur.

Tidligere i høst spekulerte X-bit labs på muligheten for at den snart kommende Prescott-prosessoren vil inneholde deaktiverte 64-bits instruksjoner, som bare venter på en BIOS-oppdatering for å slippes fri. Blant annet Geek.com mener at det økte antallet transistorer i denne prosessoren antyder dette.

Allerede i begynnelsen av 2002 skrev digi.no om "Yamhill", et til da hemmelig prosjekt ved Intel for å lage en 64-bits prosessor kan kjøre 32-bits programvare effektivt.

Les også denne oppsummeringen av hele saken i Xbit labs.

Til toppen