Intel står bak stadig flere IT-selskaper

Med sin svært dype lommebok bygger Intel opp stadig flere selskaper som støtter dem selv.

Intel er en av verdens mest lønnsomme selskaper. Det er ikke mange som kan skryte av en bruttomargin på 61,8 prosent. Intel deler ut utbytte, men investerer mye av pengene i videreutvikling og i eksterne oppstartsselskaper.

At Intel er det største venturefondet i IT-bransjen er ikke så kjent for mange. Intel har til nå investert over fire milliarder dollar i nesten 1000 forskjellige selskaper spredd utover 27 land, skriver Wall Street Journal.

Intel investerer ikke som vanlige venture-fond. Målet er ikke bare direkte avkastning. Intel bruker sin dype lommebok til å bygge opp nye muligheter og skape etterspørsel etter sine egne kjerneprodukter.

Denne strategiske muligheten har ikke aktører som for eksempel AMD og Sun.

Noen investeringer går til selskaper med ny og spennende teknologi. For eksempel investerte Intel i norske Opticom. Slike investeringer gir selskaper muligheten til å finansiere kostbar utvikling og Intel får tidlig tilgang på ny teknologi når den er klar. Samtidig hindrer de at nye selskaper med ny teknologi kommer og utkonkurrerer dem på et senere tidspunkt.

Andre investeringer går til produsenter av produkter som bruker Intel's teknologi. På den måten utvider de markedet for sin kjernevirksomhet og øker samtidig sannsynligheten for at disse selskapene velger Intels komponenter.

Intel Capital er for tiden spesiellt interessert i å investere i oppstartsselskaper som bygger seg opp med utgangspunkt i WiMAX standarden for trådløs bredbåndsoverføring. Intel har vært en sterk støttespiller for Wi-Fi og WiMAX, som kan hjelpe på salget av bærbare maskiner som bruker deres chips.

Med over fire milliarder dollar investert og med en betydelig markedsmakt er Intel en stor og attraktiv investor. Selskapet har to år på rad blitt kåret til "Corporate Venturer of the Year" av internasjonale Venture selskaper. Å få Intel med på laget som investor brukes aktivt som et kvalitetsstempel av selskapene som klarer det.

Siden 1991 har over 150 av selskapene Intel investerte i oppnådd børsnotering og et tilsvarende antall har blitt kjøpt opp av andre aktører.

Tallene viser Stadig større andel av disse investeringene går til selskaper i andre land enn USA. I 2005 gikk 67 prosent av Intels 267 millioner investeringsdollar til selskaper i Asia, Øst-Europa, Israel og Latin Amerika. Disse landene sto for 42 prosent av de 140 investeringene Intel gjorde i 2005.

Til toppen