Intel stopper hundretusenvis av PC-er

Minneprodusenten Rambus og prosessorleverandøren Intel bekreftet mandag at det nye 820-brikkesettet, også kjent som Camino, inneholder en alvorlig feil. Hundretusenvis av high-end-PCer er rammet av feilen.

Minneprodusenten Rambus og prosessorleverandøren Intel bekreftet mandag at det nye 820-brikkesettet, også kjent som Camino, inneholder en alvorlig feil. Hundretusenvis av high-end-PCer er rammet av feilen.

Etter PR-fadesen i 1994 hvor Intel forsøkte å minimalisere effekten av en Pentium-feil som endte opp med å koste selskapet 475 millioner dollar, og som påførte selskapet en velfortjent mengde med skittkasting, har Intel klokelig valgt en mer åpen strategi denne gangen.

Ifølge CNET News.com skulle flere hundre tusen PC-er vært gjort lanseringsklare mandag, men dét satte Intel en effektiv stopper for. Selskapet bekrefter at det er funnet en alvorlig feil i 820-brikkesettet og at lanseringen derfor er utsatt på ubestemt tid.

Både Dell, IBM, Hewlett-Packard, Siemens og Compaq - for å nevne de største, skal ifølge amerikanske medier ha vært klare til å kjøre massive markedsføringskampanjer for sine nye high-end-PCer denne uka. Så slo Intel alarm om Rambus-feilen overfor PC-produsentene på tampen av forrige uke, noe som sendte sjokkbølger gjennom dataindustrien. Rambus-aksjen stupte med hele 19 prosent bare i løpet av fredag

Nå skriver danske Computerworld at mellom 100.000 og én million PC-er allerede er produsert og at disse maskinene høyst sannsynlig må kasseres. Analytikere CNET News.com har snakket synes å dele denne oppfatningen og sier at problemet rammer "flere hundre tusen PC-er i det øvre sjiktet".

Problemet handler om hvor mye minne datamaskinene kan benytte, forklarer Peter Glaskowsky i Microdesign Resources.

- Maskinene som hittil er bygget har tre spor i hovedkortet for Rambus-minne, men nå sier Intel at systemene kun skal ha to, sier han til CNET News.com.

Problemet er den tomme plassen - for om den benyttes eller ei kan den resultere i elektrisk feil som kan føre til tap av data.

Danske Computerworld skriver at Intel først trodde problemet kunne løses ved å plassere en billig krets i det ledige sporet, men nå innrømmer selskapet at heller ikke dét vil fungere. Dermed må sannsynligvis alle PC-ene som til nå er produsert få nytt hovedkort, noe som mildt sagt vil koste produsentene dyrt.

Men aldri så godt at det ikke er godt for noe(n):

Med Intels Camino-problem opplever Taiwan-baserte Via Technologies en kraftig økende popularitet blant PC-produsentene. Tirsdag vil nemlig IBM, som var blant dem som skulle ha lansert sine nye PC-er mandag, annonsere at de vil benytte brikkesett fra Via i tre nye systemer - ene og alene på grunn av de tekniske problemene med 820-brikkesettet.

Micron Electronics gjør det samme: For første gang vil Via-produkter bli å finne i deres bokser, skriver CNET News.com.

Til toppen