Intel strammer PC-grepet

Intel planlegger å inkludere et en rekke nye sikkerhetsegenskaper i de kommende brikkesettene til Katmai og Merced. Dette uroer mange systemprodusenter fordi det betyr at Intel får kontroll over enda større deler av PC-en.

Intel planlegger å inkludere et en rekke nye sikkerhetsegenskaper i de kommende brikkesettene til Katmai og Merced. Dette uroer mange systemprodusenter fordi det betyr at Intel får kontroll over enda større deler av PC-en.

Selv om Intel aldri kommenterer ikke-lanserte produkter, har det kommet for en dag at selskapet vil implementere helt nye funksjoner i de tre kommende brikkesettene kjent som Camino, Carmel og Whitney. Brikkesettene vil brukes sammen med de kommende Katmai-baserte prosessorene og muligens også Merced.

Ifølge EE Times er det først og fremst et såkalt fastvare-nav som inngår i Intels planer. Dette er grovt sett en flashbrikke som kan låse sine lese- og skriveegenskaper. Disse skal så kunne åpnes ved å bruke en kryptografisk protokoll.

De innebygde sikkerhetsfunksjonene inkluderer en kryptografisk motor for å stadfeste digitale sertifikater som Intel eller andre kan laste inn. Brikken skal kunne oppbevare flere sertifikater som hver kan gi tilgang til å benytte spesifikke funksjoner, for eksempel å starte opp et bestemt operativsystem eller benytte en spesifikk applikasjon. Sertifikatene vil også sørge for at programvare som er lisensiert til en bruker ikke blir kopiert og benyttet på en annen maskin, noe som i dag er svært vanlig.

Sertifikatene vil kunne fungere som unike serienumre, slik at maskinen kan identifiseres i forbindelse med for eksempel transaksjoner på Internett eller andre nettverk. Brikken skal muligens også inneholde en generator av tilfeldige tall, noe som kan brukes til å opprette offentlige krypteringsnøkler og forbedre krypterte overføringer mellom PC-er. Dette vil sørge for sikkerheten i forbindelse med blant annet e-handel.

Brikken skal også kunne kobles til sensorer som oppdater om brikken blir tuklet med eller om utstyr til datamaskinen blir fjernet. Brikken skal da kunne melde om problemene til en sentral nettverksadministrator.

Hvis brikken faktisk får de egenskapene som er nevnt over, vil grensen mellom brikkesett og BIOS bli mindre. Ifølge EE Times frykter derfor flere BIOS-produsenter at Intel vil trenge seg inn på deres markeder. Spesielt det faktum at Intel fortsatt ikke har tilbudt disse produsentene detaljer om selskapets implementasjon har gjort produsentene urolige.

Men Intel etterforskes stadig av de amerikanske konkurransemyndighetene - Federal Trade Commision - for monopolvirksomhet. Dette vil trolig dempe selskapets lyst til å trenge inn på et nytt PC-relatert marked. Kilder nært knyttet til Intel hevder derfor at motivasjonen til selskapet for å lage denne brikken er å gi PC-ene nye funksjonalitet og dermed øke salget av disse maskinene.

Men Intel vil likevel ha kontroll over hva som kan og vil bli puttet inn i brikken...

Til toppen