BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel svarer Digital

I det som ser ut til å bli en rettsak mellom de to store gigantene i mikroprosessorindustrien, har Intel nå i brevs form offisielt svart på Digitals søksmål til retten i Worchester, Massachuttes.

Liv Torild Mytting
8. juli 1997 - 11:59

I brevet skriver Intel - ikke overraskende - at de ikke har brukt nøkkelelementer i Digitals patenterte teknologi for å utvikle Pentiumbrikken. Intel hevder også at Digital ikke har noen sak å gå videre med, og ber retten se bort ifra stevningen og tvinge Digital til å betale saksomkostningene. Digitals talsmann, Jeffry Gibson, sier til ZDNet at dette var et forventet utspill fra Intel. Han la også til at Digital ikke kommer til å trekke søksmålet.

I midten av juni møttes toppsjefer hos Intel og Digital for om mulig prøve å løse konflikten i minnelighet. Selv om det ikke kom noen konkrete resultater av møtene, tyder mye på at begge sider er interesserte i en løsning utenfor rettsalen. Slik Dow Jones Newswires ser det, kan samtalene også indikere at Digital er mer interessert i å holde på en viss form for allianse mellom selskapene, enn virkelig å gå til angrep på Intel i en rettsal.

Intel på sin side har gått med på å møte Digital til tross for at de hevder at Digital ikke kommer noen vei med søksmålet i retten. Dette kan skyldes at en rettsak for Intel kan få konsekvenser som både negativ omtale og overraskende utfall av en eventuell rettsak. Intels serie med pentiumprosessorer har et anslått salg på 20 milliarder i 1997.

Det er Digital som tar størst sjanser når de nå går rettens vei mot Intel. Intel har allerede gått til motsøksmål for å få Digital vekk fra konfidensiell informasjon som normalt sett deles mellom mikroprosessor- og datamaskinprodusenter. Uten denne informasjonen vil Digital få store problemer med å lage maskiner som baserer seg på Intels neste generasjons brikker.

Selv om Digitals anklager dreier seg om Intels pentiumbrikker, er det utviklingen av en ny brikke med kodenavn Merced som er til størst hodebry for firmaet. Denne brikken utvikler Intel i samarbeid med Digitals erkerival Hewlett Packard Company. Merced kan bli sluppet på markedet så tidlig som i 1998. Denne brikken blir Intels første RISC-prosessor og den vil konkurrere med Digitals superraske RISC-brikker i Alpha-serien. Med Intels suverene posisjon på markedet frykter Digital at Merced tar markedsandeler fra Alpha.

Ifølge Dow Jones Newswires er det Digitals ønske at Intel enten går vekk fra et samarbeid med HP eller modifiserer avtalen merkbart slik at Digital kan delta i dette samarbeidet, alternativt at Intel inngår et separat partnerskap med Digital. Med dette på plass vil Digital være istand til å produsere en kjapp Intel-brikke som vil kunne få fart på deres egne datamaskiner.

Intel på sin side er ikke villig til å oppgi samarbeidet med HP. Intel og HP har investert ikke så rent lite i å utvikle den nye brikken, som benytter seg av avansert teknologi fra dem begge. Det første patentet på Merced indikerer at maskininstruksjonene som blir benyttet i HP-maskiner er bygget inn i kretsene på brikken, noe som gjør det vanskelig å modifisere Intel-HP alliansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.