Intel-svikt ga blodbad i IT

Intel Corporation la torsdag kveld fram et resultatvarsel om at omsetningen i tredje kvartal vil havne betydelig under markedets forventninger til selskapet. Meldingen førte til et massivt nedsalg i teknologiaksjene.

Intel Corporation sier nå at salgsveksten fra andre til tredje kvartal blir på mellom tre og fem prosent, noe som er langt under nivået på mellom ni og tolv prosent som analytikere har forespeilet. Intel skylder mellom annet på sviktende markedsutsikter i Europa.

Meldingen blir av markedet tolket som at det skjer en generell nedbremsing i etterspørselen etter PC-er. Siden Intel er verdens ledende leverandør av mikroprosessorer i PC-er, fungerer selskapet samtidig som et termometer på helsetilstanden for bransjen som sådan.

Når Intel nyser, blir IT-bransjen forkjølet.

Intel-aksjen raste med over 20 prosent etter kunngjøringen, det vil si at nærmere 80 milliarder dollar fordunstet vekk av selskapets 'market cap'. Aksjen, som sent i august ble handlet for 76 dollar stykket, endte sitt svalestup på Nasdaq-børsen i går på 48,56 dollar, etter å ha rast på noteringslistene etter stengetid. Ved stengetid sto Intel-aksjen i 61,25 dollar (se bildet t.h.).


Intel trakk med seg storheter som Microsoft Corp (sank seks prosent til 60,50 dollar etter børs) og Dell Computer Corp. (ned fra 37,94 dollar ved stengetid til 33,89 dollar etter børs) i fallet.

Intel har i betydelig grad dempet de optimistiske tonene fra juli, da selskapet kunne rapportere en omsetning for andre kvartal på 8,3 milliarder dollar, og samtidig påsto at de var "utsolgt for tredje kvartal". Det var en bemerkning som fikk analytikerne til å legge på litt ekstra i sine prognoser for tredje kvartal. Nå viser det seg at Intel i perioden ikke vil selge for mer enn et sted mellom 8,5 milliarder til 8,7 milliarder dollar. På det mest optimistiske var salgsanslagene så høye som 9,4 milliarder dollar, skriver Wall Street Journal (WSJ).

Bruttomarginen i perioden vil dessuten havne på rundt 62 prosent, ikke på nærmere 64 prosent som tidligere antydet.

Ifølge Intel er det Europa-markedet som først og fremst viser svak utvikling.

- Etterspørselen går ned i Europa. I alle andre geografiske markeder er omsetningsutviklingen på sporet, sier en Intel-talsmann til WSJ.

- 20 prosent av Intels salg skjer i Europa, og en viktig forklaring til de sviktende tallene er at euroen har falt i verdi i forhold til dollaren. Datamaskiner prises som regel i dollar, noe som i praksis har medført at PC-prisene i Europa faktisk har gått opp med 18 prosent siden nyttår. Det bidrar definitivt ikke til å tiltrekke seg nye kunder, sier analytiker Dan Niles i Lehman Bros. til WSJ.

Intel venter også økte kostnader i tredje kvartal - nærmere bestemt opp med mellom syv og ni prosent fra nivået på 2,2 milliarder dollar i andre kvartal, skriver avisen.

;