Intel tapte Itanium-patentstrid mot Intergraph

En dommer har gitt Intergraph medhold i en patentstrid rundt Intels Itanium-prosessor. Det kan koste Intel 250 millioner dollar.

Intel og Intergraph har strides om prosessorpatenter siden 1997. Et forlik i våres skrinla alle uoverensstemmelsene unntatt Itanium-krangelen: Intel gikk med på å betale 300 millioner dollar til Intergraph.

Les også:

Itanium-striden rullet videre med en ni dagers rettssak i juli i år. I september ble det gjort et siste, mislykket forsøk på å inngå et forlik.


I går falt kjennelsen etter rettssaken i juli. Dommeren mener at måten Itanium-prosessoren behandler flere instruksjoner parallelt, bryter med patenter som Intergraph fikk innvilget til sin Clipper-prosessor fra flere år tilbake. Kjennelsen slår fast ni spesifikke forhold der Intel har overtrådt Intergraphs patentbeskyttelse.

Dommeren krever at Intel betaler en erstatning på 150 millioner dollar. Dersom Itanium-arkitekturen ikke skal trekkes fra markedet, må Intel betale ytterligere 100 millioner dollar for en produksjonslisens.

Intel sier seg uenig i kjennelsen, og vil i første omgang reagere med et prosedyreutspill som etter amerikansk rett tvinger dommeren til innen ti dager å enten omgjøre eller bekrefte kjennelsen.

Tilleggsuttalelser fra Intels talspersoner levner liten tvil om at kjennelsen vil bli formelt anket dersom den opprettholdes etter denne fristen.

Intel skal hittil ha brukt nærmere en milliard dollar på å utvikle Itanium-arkiteturen.

Til toppen