Intel Stratix 10 FPGA

Intel tar i bruk 64-bit ARM-arkitektur i ny brikke

Stratix 10.
Stratix 10. (Bilde: Intel)

Det er tre år siden daværende Intel-partner Altera annonserte at de skulle begynne å produsere elektroniske brikker for Intel, basert på ARM-arkitekturen. I 2015 kjøpte Intel like godt opp hele selskapet for 16,7 milliarder dollar

På tirsdag denne uken annonserte Intel en helt ny elektronisk brikke basert på Altera-teknologi; Stratix 10. Det er Computerworld som melder dette.

Stratix 10 er en såkalt FPGA – field-programmable gate array – en brikke som kan programmeres til ulike oppgaver. Det betyr at samme brikke kan utføre forskjellige oppgaver, basert på hva kunden har behov for. 

Altera-brikkene har også tidligere vært basert på ARM-CPU-er, men Stratix 10 er den første som benytter en 64-bit Cortex-A53 – altså en av de nyere generasjonene ARM-arkitektur.

Intel har tradisjonelt fokusert på sin egen x86-prosessorarkitektur, men har i flere år samarbeidet med ARM. Sistnevnte er kanskje mest kjent for å stå bak prosessorarkitekturen i blant annet Qualcomms systembrikker som dominerer i mobiltelefonmarkedet. I det siste har Intel omfavnet ARM i enda større grad enn tidligere, noe den siste lanseringen er et eksempel på.

Beregnet på datasentere

Stratix 10 er ifølge en melding fra Intel den første FPGA-brikken som er produsert med en 14 nanometer (nm) produksjonsprosess. 

Brikken skal kunne brukes til å øke ytelsen innenfor datasentere og nettverksinfrastruktur, som i tiden fremover vil måtte være i stand til å håndtere en kraftig vekst i antallet tilkoblede enheter – på grunn av veksten i Internet of Things (IoT).

– Vi lever i en smart og sammenkoblet verden hvor milliarder av enheter skaper enorme mengder data som må samles inn og hurtig prosesseres og analyseres, og være tilgjengelig fra hvor som helst, skriver Dan McNamara, leder for Programmable Solutions Group i Intel i et blogginnlegg.

(saken fortsetter under)

Foto: Intel

Stratix 10 skal ifølge Intel være dobbelt så rask som forrige generasjon, med en ytelse på opptil 10 TFLOPS. Brikken har integrert HBM2-minne med en båndbredde på opptil 1 TBps.

Ifølge Intel kan Stratix 10 omprogrammeres i løpet av millisekunder når man har behov for å aksellerere bestemte oppgaver.

Nytt samarbeid: Nå skal også Intel produsere ARM-prosessorer

Kommentarer (22)

Kommentarer (22)
Til toppen