BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel tegnet for stort

Intels MMO-modul som skulle gjøre det mulig for leverandører å begrense tidsforskyvningen mellom bordfaste og bærbare pc-er med tilsvarende ytelse, kan være for stor, melder PC Week.

Eirik Rossen
29. mai 1997 - 13:47

MMO står for mobile module. Det dreier seg om en standard innpakning for Intel-prosessorer beregnet på bærbare pc-er. Tanken er at Intel, fra og med Pentium II, leverer nye prosessorer for bærbare maskiner i standard moduler som også inneholder brikkesett, nivå 2 cache, spenningsregulator og klokke. Modulen, eller innsatsen, skal kunne plugges direkte i den bærbares hovedkort.

MMO betyr at leverandørene ikke behøver å konstruere om hovedkortet hver gang en prosessor oppgraderes eller det kommer en bedre cache. Det innebærer både at nye modeller vil komme raskere på markedet, og at brukere vil kunne oppgradere sine bærbare bare ved å bytte ut MMO-modulen. Slik Intel leverer bærbare prosessorer i dag, må hovedkortet designes om for hver oppgradering, blant annet fordi prosessorene får nye varmeutviklingsegenskaper.

Intel har fått kritikk fra visse OEM-ere fordi MMO gjør det vanskeligere for dem å differensiere produktene i forhold til konkurrentenes utgaver. Intel avviser dette ved å vise til at differensieringen kan bedres ved at OEM-erne konsentrerer seg om grafikk, video, lagring og andre perifere egenskaper, når det slipper å bruke tid på å gjøre om kretsene på hovedkortet.

MMO ble opprinnelig varslet til annet halvår 1997. Noen få produsenter har bekreftet at de vil levere MMO-baserte bærbare. Andre har varslet at MMO er for stor til de nye ultratynne bærbare de er i ferd med å konstruere.

MMO er 10 millimeter tykk. Konstruktørene ønsker å lage bærbare som er tynnere enn en tomme, eller 25 mm. 25 mm betraktes som den absolutt nedre grensen for å få plass til en 10 mm modul med prosessor og andre nøkkelkretser.

Produsenter som IBM, Digital, NEC, Gateway 2000 og Compaq skal ha henvendt seg til Intel for å be om at bærbare utgaver av Pentium II-prosessoren leveres atskilt, dvs ikke bare i MMO-moduler. Det er uvisst hvordan Intel stiller seg til dette.

Følgen for brukerne vil nok en gang være valget mellom størrelse og ytelse. Skal du ha Pentium II i en bærbar, må du vente til Intel enten gjør om MMO eller leverer prosessoren i en annen innpakning, og til konstruktørene har laget nye hovedkort. Kommer det en annen innpakning, vil du også måtte forsone deg med at den tynne maskinen ikke vil kunne oppgraderes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.