Intel tester ut WiMAX i Sverige

Intel skal utføre et pilotprosjekt med WiMAX-teknologien i svenske Skellefteå.

Intel skal utføre et pilotprosjekt med WiMAX-teknologien i svenske Skellefteå.

Det å bygge ut bredbånd til alle innbyggerne i store og spredt befolkede områder, er kostbart med dagens teknologi. Mange ser derfor på den trådløse teknologien WiMAX som en løsning for på en rimelig måte å kunne tilby bredbånd til bygninger som ligger langt unna telefonsentraler og andre telekommunikasjonsknutepunkt. Teknologien støtter båndbredder på inntil 70 Mb/s og avstander på inntil 50 kilometer.

WiMAX-teknologien er fortsatt på forsøksstadiet, men den ventes å komme på markedet i løpet av et år. Kretser med støtte for teknologien finnes bare i små mengder, og teknologien er ennå ikke ferdig standardisert.

Nå vil Intel innlede et pilotprosjekt med WiMAX-teknologien i den svenske kommunen Skellefteå. Kommunen har et samlet areal på 7217 kvadratkilometer hvor det er mange plasser hvor det er vanskelig å kostbart å bygge ut kabelbaserte løsninger.

    Les også:

Årsaken til at Skellefteå er blitt valgt, i tillegg til de terrengmessige forholdene, er at kommunen i flere år har satset mye på å dekke tettstedet med trådløst nettverk av typen 802.11 (WLAN). Det hele ledes av MobileCity, som er et prosjekt hvor industriselskaper og Luleå Tekniska Universitet i Skellefteå (LTU), samarbeider om forskning, produkt- og tjenesteutvikling innen trådløs kommunikasjon. Det trådløse nettet ble ifølge Ny Teknik sertifisert for Intels Centrino-produkter i fjor høst.

- Vi håper at WiMAX vil gjøre det mulig for oss å gi flere innbyggere tilgang til bredbånd, npe sok i dag burde være en selvfølgelighet i hele Sverige, Mange mindre tettsteder i kommunen har ikke tilgang til bredbånd i dag fordi det er for dyrt med tilgjengelig teknologi, sier Bert Öhlund, kommunalråd i Skellefteå, i en pressemelding.

- Fordi WiMAX har en lav utbyggingskostnad og lang rekkevidde kan vi bygge ut kommunens bredbåndsnett ytterligere og fortsatt kunne hente inn investeringene gjennom tilknytningsavgiften.

Foreløpig støtter WiMAX-teknologien bare forbindelser mellom faste tilknytningspunkter, men i framtiden skal den også omfatte mobile oppkoblinger, direkte fra basestasjonene til bærbare PC-er og lignende.

- I Intel ser vi et enormt potensial i WiMAX og det er veldig spennende å få muligheten til å gjennomføre dette prosjektet sammen med Skellefteå kommune, sier Lars Östmarck, sjef for Intel i Norden, i en pressemelding.

- Kommunikasjon er nøkkelen til framgang i dag, og muligheten til fleksible og effektive kommunikasjonsløsninger som trådløs oppkobling og fjernarbeid, vil stadig få større betydning. Det å være tidlig ute, innebærer store muligheter for Skellefteå og MobileCity til ytterligere å profilere seg som en teknisk pioner for trådløst Internett, sier Östmarck.

Også for forskningsmiljøet på universitetsavdelingen i Skellefteå er pilotprosjektet positivt.

- I dag gjøres det forskning innen mobile- og trådløse nettverk, og gjennom tester regner LTU med å kunne vurdere teknikken, bidra til standardiseringsarbeidet, samt tilby elevene interessante prosjektarbeider. Vi bygger tidlig opp kompetanse innen et område som regnes å ha sin framtid i de kommende årene, og vi ser en mulighet for økt forskningsinsats ved institusjonen, sier avdelingssjef for LTU, Christer Ålund.

Til toppen