Intel: Tettpakket datakraft for mobiltelefoner

Disse to Intel-brikkene integrerer en XScale-prosessor med 16 eller 32 MB minne, og er beregnet på avanserte mobiltelefoner.

XScale-prosessoren er den samme som inngår dagens kraftigste PDA-er. Den er tilrettelagt for flere operativsystemer, fra blant andre Microsoft, Palm og Symbian, og gir PDA-er en ytelse tilsvarende det nye bærbare PC-er hadde for tre år siden. Hittil har den krevet en hel brikke for seg selv og vært produsert etter en 180 nanometers prosess. I tråd med sitt prinsipp for satsing på mobilmarkedet, der flest mulig MIPS og megabyte (minne) skal samles på færrest mulige millimeter og trekke færrest mulig milliwatt strøm, har Intel redusert den interne komponentavstanden til 130 nanometer, og integrert sin nye StrataFlash-minne i én stablet brikke.

Les også

I dag lanserer Intel denne brikken i to varianter. PXA261-brikken kombinerer en XScale-prosessor i 200 MHz med en 128 megabiters StrataFlash minnebrikke. Minne og prosessor stables slik at helheten framstår som én brikke. Denne ene brikken innebærer at mobiltelefonleverandørene kan nøye seg med én brikke på 13 ganger 13 millimeter, i stedet for å måtte finne plass til den eldre prosessorbrikken på 17 ganger 17 millimeter, og en egen minnebrikke på 9 ganger 11 millimeter.

For enda kraftigere mobiltelefoner tilbyr Intel PXA262. Som bildet nedenfor viser, stabler den to minnebrikker sammen med prosessorbrikken. Her erstatter den nye brikken tre brikker, og den samlede arealbesparelsen på mobiltelefonens trange hovedkort er 65 prosent. PXA262 har 256 megabiters med minne - 32 megabyte - og tilbys med to varianter av XScale-prosessoren, i henholdsvis 200 MHz og 300 MHz.


StrataFlash-minnet er samtidig kraftig forbedret. Det fås fra og med i dag i atskilte brikker produsert etter en 130 nanometers prosess, med driftsspenning på bare 1,8 volt. I likhet med AMDs kommende "Mirrorbit"-teknologi, lagres to biter informasjon i hver minnecelle. Ifølge Intel er de nye StrataFlash minnebrikkene det første "flernivå" flashminnet som nøyer seg med 1,8 volt. Brikkene leveres i tre varianter med henholdsvis 64 Mb, 128 Mb og 256 Mb. Brikkene er formet slik at inntil fire av dem kan stables oppe på hverandre - en teknologi Intel kaller "stacked chip scale packaging". Det innebærer at en stabel på fire kan komme opp i en kapasitet på en gigabit - 128 megabyte - og framstå som én brikke.

Les også

Både minnebrikkene og de kombinerte prosessor/minnebrikkene er tilgjengelige som prøver fra i dag, med volumproduksjon beregnet å komme i gang i første eller annet kvartal 2003. Intel regner med at de vil gjøre det mulig å framstille mobiltelefoner med svært avanserte egenskaper innen videodekoding, gjenkjenning av tale og håndskrift, eksekvering av Java-programmer med mer.

I bunter på 10.000 koster den integrerte prosessor/minne-brikken PXA262 med 300 MHz prosessor og 256 Mb minne 62,60 dollar, opplyser Intel. PXA261 med 200 MHz prosessor og 128 Mb minne er priset til 36,10 dollar. Den rene minnebrikken på 128 Mb koster 17,75 dollar.

Til toppen