Intel tilbake på gamle høyder

Etter et noe tregt år med forskjellige problemer, hentet Intel seg inn igjen i fjerde kvartal.

Etter et noe tregt år med forskjellige problemer, hentet Intel seg inn igjen i fjerde kvartal.

Selv om en rekke IT-leverandører slet utover året i fjor etter hvert som kundene stoppet sine innkjøp før nyttårsaften, rammet dette ikke PC-industrien.

Intels tall for fjerde kvartal overraske finansbransjen i går. Men de er stort sett i perspektiv av resten av 1999 tallene ser pene ut. For i løpet av fjoråret ble Intel rammet av flere problemer, blant annet med produksjonen av de nye Pentium III-brikkene. Inntjeningen i andre og tredje kvartal i fjor var også begredelig i Intel-sammenheng.

Nå er Intel oppe igjen på gammelt nivå, men omsetningen i fjerde kvartal 1999 er bare åtte prosent høyere enn samme periode i 1998.

Noe av dette skyldes en tøff konkurranse med AMD som har presset prisene Intel har kunnet ta for sine dyreste brikker, men AMD sliter tungt og utgjør ikke noe vesentlig problem for Intel. I løpet av 1999 presset prosessorgiganten både Cyrix og IDT ut av markedet og sitter nå med en andel på 83 prosent. En annen god nyhet i 1999 var at selskapet reddet seg ut av en potensielt farlig rettssak med Intergraph.
Les:
Årets første priskutt fra Intel
AMD demonstrerer 900 MHz Athlon
Itanium på vei ut til utviklerne
Intel-konkurrent opp fra dødsleie
Intel kjøper seg inn Opticom
Intel: Flere kunder, lavere inntekter
Intel omsatte for 65,5 milliarder kroner og satt igjen med et resultat før skatt på 16,8 milliarder kroner. Men med en margin på over 25 prosent er Intel fremdeles en svært hyggelig butikk.


Totalt i 1999 omsatte Intel for 235 milliarder kroner og satt igjen med et resultat på 58,8 milliarder kroner. Resultatet er et hopp på 21 prosent siden 1998.

Deler av de hyggelige tallene i fjerde kvartal stammer fra at Intel er blitt det tredje største investeringsselskapet, blant annet med en liten investering i norske Opticom.

Slike investeringer planlegger Intel å øke ytterligere i år - 40 milliarder kroner skal selskapet pøse inn i andre teknologiselskaper i år.

Til toppen