Intel tilbyr gratis tuning av PDA-applikasjoner

Intel utvider sitt trådløse kompetansesenter i Kista med en gratistjeneste for tuning av PDA-applikasjoner, ledet av Anders Huge.

Intel utvider sitt trådløse kompetansesenter i Kista med en gratistjeneste for tuning av PDA-applikasjoner, ledet av Anders Huge.

I 2000 etablerte Intel sin europeiske "Wireless Competence Center" i den trådløse kompetansens europeiske midtpunkt, det vil si i Kista utenfor Stockholm. I går ble dette senteret offisielt utvidet med en "PCA Software Optimization Lab", det vil si en gratistjeneste for tuning av PDA-applikasjoner innen Intel-arkitekturen.

PCA står for "Personal Client Architecture" og betegner Intels offensiv for eksisterende og framfor alt framtidige brikker til PDA-er og avanserte mobiltelefoner. PCA omfatter prosessorarkitekturen XScale som er Intels videreføring av ARM- og StrongArm-prosessorene, samt initiativ innen minne og brikker som antakelig vil kombinere ikke bare prosessor og minne, men også andre kretstyper som er aktuelle for spesielt telefoni og annen trådløs kommunikasjon.

Anders Huge leder den nye tjenesten.


- Poenget er å hjelpe utviklere til å avdekke flaskehalser i sine applikasjoner, og utnytte de nye egenskapene i Intel-arkitekturen for bærbare og mobile apparater. Det gjelder både nye applikasjoner for XScale-prosessoren, og applikasjoner som skal overføres fra ARM, StrongArm eller til og med PC-er. XScale er bakoverkompatibel med StrongArm, og har egenskaper som kan gjøre applikasjoner raskere, mindre ressurskrevende og mindre strømkrevende. Men applikasjoner som overføres direkte fra StrongArm til XScale utnytter ikke disse egenskapene, og det hender de til og med går dårligere, sier Huge.

Tjenesten retter seg mot medlemmer av Intel PCA Developer Network. Disse tilbys en rekke gratis verktøy for å lage ressurseffektive applikasjoner, som kompilatorer, avlusere og simulatorer, i tillegg til verktøy for å måle og bedre ytelsen til ferdige applikasjoner, blant annet bibliotek med grafikkakseleratorer og strømsparingsrutiner. De tilbys videre støtte, alt fra eksperttips til høykompetent bistand over flere dager for å løse alvorlige problemer.

- Det er opprettet tilsvarende optimeringstjenester i USA og Asia, og vi vil alltid kunne hente støtte fra Intel-nettverket dersom vi ikke greier å løse problemer lokalt.

Flere selskaper har fått hjelp i tjenestens innkjøringsfase, før den offisielle åpningen. Blant disse er Pocket Presence AB som lager "konvergensprogramvare" for trådløst kommuniserende PDA-er. De hadde blant annet en trådløs IP-telefon for Pocket PC, som fungerte greit, bortsett fra at den erobret alt apparatet hadde av ressurser.

- Løsningen vår henvender seg først og fremst til folk som allerede er avhengig av en PDA med trådløst lokalnett, og som ser på IP-telefoni på PDA-en som en interessant tilleggstjeneste. Da er det ikke holdbart med en applikasjon som sperrer for de primære tjenestene, sier teknologiansvarlig Jan Blom til digi.no.

Målingene viste at under fem prosent av PDA-ens ressurser var disponible. Tuningsverktøyene gjorde det mulig å identifisere en rutine som var dårlig tilpasset XScale-arkitekturen, og med eksperthjelp fra optimaliseringslabben lot den seg rette på kort tid. Med de nye innstillingene nøyde IP-telefonien seg med under halvparten av PDA-ens ressurser.

Andre selskaper som har fått hjelp, er den svenske leverandøren av MMS-løsninger ZoomOn, og britiske Ideaworks3D som har fått hjelp sil å akselerere sin Segundo-spillteknologi. Segundo-akselerasjonen har blant annet gjort det mulig å overføre det kjente spillet Tomb Raider til Intel-baserte PDA-er, med ytelse og grafikk som på PC-er. Dette prosjektet er nærmere presentert på Tomb Raider for Pocket PC.

Til toppen