Intel trakk opp

Intels sterke prognoser for fjerde kvartal gav trolig flere av IT-aksjene på Oslo Børs et løft i dag. For når Intel gjør det bra, kan mange andre dataselskap gni seg i hendene.

Dagens børsvinner er programvareselskapet Profdoc som lager journalsystemer til helsesektoren. Klokken 14:20 ba selskapet ba om å bli suspendert til i morgen i påvente av en melding. Ryktene om hva denne meldingen inneholder kan ha lekket ut, for en halvtime før handelen ble stengt, kjøpte noen 1000 aksjer og sørget for et kurshopp på 40 prosent. Dette var den eneste handelen i Profdoc-aksjen onsdag. Hva Profdoc skal fortelle i morgen kan være mangt, men helt sikkert er det at mange programvarehus har lyst til å kjøpe selskapet.

Totalindeksen på Oslo Børs steg med 1,77 prosent mens IT-indeksen la på seg med 3,56 prosent. Sistnevnte kan ses i sammenheng med Intels sterke prognoser for 1998. Ved fremleggelsen av resultatet fra tredje kvartal antydet ledelsen i Intel at omsetningen vil bli marginalt høyere i fjerde kvartal. Nå tror selskapet at omsetningen i fjerde kvartal vil bli ti til tolv prosent høyere enn i tredje kvartal. Etterspørselen er sterk i alle produktsegmenter og geografiske områder, sier Intel.

Flere tar dette som et tegn på at frykten for Asia-krisen begynner å roe seg, selv om man ikke bør lese for mye i Intels tall. Som for de fleste dataselskaper, er fjerde kvartal også for Intel alltid det sterkeste kvartalet i året. Prognosene kan likevel ha bidratt til flere store IT-aksjers hopp, for går det bra med Intel, kan mange gni seg i hendene. Merkantildata-aksjen steg med 7,9 prosent og Ask med 2,8 prosent i løpet av dagen.

Tandberg Data kunne kanskje også ha fått seg et løft hadde det ikke vært for de dårlige nyhetene selskapet måtte servere onsdag om at de i en periode har hatt problemer med tilgjengelighet på, og stabiliteten til, hode og databåndene i selskapets SLR50-produkt (tidligere MLR3) levert fra to av selskapets underleverandører.

I følge Tandberg Data har Sun som en konsekvens av dette, besluttet å stoppe sin lansering av produktet. Tandberg Data opplyser at Suns beslutning vil få ubetydelig innvirkning på omsetningen i fjerde kvartal. Nyheten sendte likevel Tandberg Data-aksjen ned med 4,4 prosent til 21,50 kroner.

Opticom klatret videre oppover med 19,40 prosent til 94 kroner i en strøm av småhandler, enkelte så små som hundre aksjer. Dette kan tyde på aktivitet fra mange småsparere, men det er ikke kjent noen konkrete nyheter fra det tause selskapet som skulle tilsi noe kursendring.

Norman Data Defense steg 14,4 prosent i løpet av dagen. En forklaring kan være at avtroppende styreformann og gründer J. Arthur Olafsen kjøpte 50.000 aksjer i selskapet han startet. Styret i Norman gjennomført ellers de tidligere offentliggjorte styreutskiftningene, der tidligere Oracle Norge-sjef Svein R.Goli ble ny styreformann.

Til toppen