BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel-triks skal gi økt Itanium-fart

Intels 64-bits-prosessor gir elendig ytelse for dagens 32-bits programmer, men Intel har et triks på lager som snart skal lanseres.

Med 64-bits adresseringsbredde kan 64-bits prosessorer håndtere større datasett langt raskere enn dagens 32-bits prosessorer, for eksempel Pentium.

Men Intels Itanium-prosessor sliter nå med to handicap: Sammenlignet med AMDs konkurrerende 64-bits prosessor Opteron, er Itanium dyr. Og i motsetning til AMD-brikken, krever Itanium at du gjør et langt hopp til ekslusiv 64-bits programvare. For ytelsen med vanlig 32-bits programvare er så dårlig at selv Intel fraråder kunder å bruke slikt på Itanium.

Dette har bidratt til en treg start for Itanium. For kunder liker å kunne gjøre glidende overganger og bytte ut programvare pø om pø. Å gjøre store hopp er risikabelt og komplekst og finnes ikke en programvare du bruker i dag i en stabil og utprøvet 64-bits versjon, venter de fleste med å bytte.

Nå viser det seg at Intel har utviklet et teknologi som skal løfte 32-bits ytelsen på Itanium et betydelig hakk. Senere i år vil selskapet lansere en programvare de kaller IA-32 Execution Layer, skriver Cnet. Programvaren vil bli et tillegg som må installeres i de forskjellige 64-bits operativsystemene.

Intel forteller at de jobber med Linux og Microsoft med slike tilpassinger.

Programvaren vil gi den kommende 1,5 GHz-versjonen av Itanium en 32-bits-ytelse som matcher den en 1,5 GHz 32-bits Xeon-prosessor (Intels Pentium-versjon for servere) gir i dag. Brukerne vil likevel betale en heftig pris, for dagens raskeste Xeon-prosessor kjører med en fart på 3,06 GHz.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.