Intel tror PC-pris-spiralen flater ut

Verdens ledende prossesorprodusent Intel mener vi ikke vil få se PCer til 199 dollar i nær fremtid.

Verdens ledende prossesorprodusent Intel mener vi ikke vil få se PCer til 199 dollar i nær fremtid.

Intel blør for å beholde sin suverene posisjon som den ledende leverandøren av prosessorer. De siste kvartalstallene fra selskapet viste at salget har falt med 11 prosent og inntektene med 15 prosent siden nyttår.

Med nærmere 83 prosent av markedet har Intel signalisert at det ikke vil bli noen ytterligere nedgang i snittprisen på brikkene som i dag ligger på 195 dollar. (Den nyeste Celeron-brikken ligger på 167 dollar stykk i et kvantum på 1.000). Prosessorene er noen av de viktigste og dyreste komponentene i en PC.

Nå sier selskapets viseadministrerende direktør Pat Gelsinger at han heller ikke har tro på at fullpris-PCene vil falle særlig lenger ned i pris. I dag er det mulig å få billigmerker til 399 dollar ved å benytte enkelte eldre komponenter og skygge unna operativsystemet til Bill Gates (dvs. bruk av for eksempel Linux som alternativ) .

Gelsinger sier til ZDNN at det er mulig at prisene kan presses ytterligere 50 dollar nedover, men at PC-kundene neppe kommer til å se fullt prisede datamaskiner (uten tilbud og rabatter) i 200 dollarsklassen.

Direktøren mener at det ikke er i Intels interesse å være eksponent for lavere priser - samtidig presenterer selskapet stadig flere kostnadseffektive elementer. Introduksjonen av integrerte mikroprosessorer med blant annet en brikke som inneholder både lyd- og bilde-elementer gjør PCene billigere for kundene.

PC-produsentene trenger ikke å legge til grafiske eller audio-komponenter, noe som kommer kundene til gode.

Gelsinger hevder som et overordnet argument at dette er en ny fase; lavere priser er ikke lenger det beste kjøpsargumentet for forbrukere som enten ikke eier PCer eller akter å investere i rimelige maskiner.

Han mener barrierne heller ligger på det mentale planet; folk synes slett ikke de har behov for en datamaskin, enkelte har behov for et enklere grensesnitt, mens teknologifrykten fortsatt er til stede hos deler av klodens befolkning.

For å møte utfordringene har Intel sammen med Microsoft lansert en Easy PC, med et enklere design og brukergrensesnitt. Men Intel stopper ikke der. Også et ratingsystem for benyttelse skal etableres hvor kundene, i tillegg til å gi sin uttalelse om pris, gis mulighet til å si hvor enkel de synes PCen er å bruke.

Til toppen