BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel truer Digitals pc-produksjon

Intel har lansert et motsøksmål mot Digital, etter Digitals opprinnelige søksmål mot Intel for et par uker siden. Brevvekslingen mellom de to selskapene tyder på at Intel kan komme til å holde tilbake nøkkelkomponenter som Digital trenger til sine pc-er og servere.

Eirik Rossen
29. mai 1997 - 13:14

Børsens umiddelbare reaksjon på Intels motsøksmål mot Digital var å sende begge aksjekursene nedover. Digital falt tre prosent, Intel én prosent.

Det formelle grunnlaget for Intels motsøksmål er at man har bedt om å få tilbake konfidensiell informasjon, og at Digital har nektet å etterkomme dette kravet. Det dreier seg om produktinformasjon om framtidige prosessorer, som Digital har gjort bruk av i sitt utviklingsarbeid.

De to selskapene har hatt et utstrakt teknologisamarbeid. Digital mener Intel har gjort uberettiget bruk av Digitals patenter. Intels svar betyr at selskapet i praksis bryter av teknologisamarbeidet. Ifølge Infoworld Electric uttalte Intel-talsmannen Howard High at motparten beskyldte dem for tyveri.

- Det siste man ønsker i en slik situasjon er å gi motparten tilgang til konfidensiell informasjon om avansert åndsverk.

Når det gjelder Intel-komponenter som Digital trenger i sin pc- og server-produksjon, omfattes noen av langsiktige kontrakter. Men kontrakten som regulerer prosessorleveranser, går ut i slutten av tredje kvartal, ifølge Intel.

Nyhetstjenesten ZDNN har offentliggjort utdrag av brevvekslingen mellom partenes advokater. Allerede 15. mai - to dager etter Digitals opprinnelige søksmål - viste Intel til Digitals påstand om langsiktige leveranseavtaler med Intel, og slo fast: "Vi er ikke oppmerksomme på noen leveranseavtale mellom Intel og Digital vedrørende Pentium, Pentium Pro eller Pentium II-prosessorer utenom våre alminnelige salgsrutiner, som bare dekker perioden ut tredje kvartal."

20. mai bestrider Digital dette, og viser til at en Basic Order Agreement ble utvidet i 1996 og gjelder til 30. juni 1999. Digital ber om at søksmålet oppfattes som et teknologisk anliggende, og at det ikke må få følger for partenes handelssamarbeid. Digital avviser Intels krav om at den konfidensielle informasjonen om Intels framtidige prosessorer - blant annet "Deschutes Yellow Book" - returneres, fordi Digital trenger den for å holde timeplanen for å produsere kompatible produkter.

(Deschutes er kodenavnet for den bærbare utgaven av Pentium II, som etter planen skal komme på markedet i løpet av første halvår 1998.)

27. mai svarer Intel med at man ikke har til hensikt å gi et selskap som angriper Intels integritet, fortsatt tilgang til konfidensiell informasjon.

Intels trusler mot Digitals pc- og serverproduksjon kan gjerne iverksettes før utgangen av tredje kvartal. IBM hevder å ha opplevd problemer med prosessor-leveranser fra Intel vinteren 1994-95. Bakgrunnen var IBMs skarpe kritikk av Intels håndtering av flytetallsfeilen i de første Pentium-prosessorene, og at IBM nektet å produsere maskiner med lusete prosessor.

Compaq hevder også å ha opplevd problemer i sine forbindelser med Intel da selskapet kunngjorde avtaler med Intel-rivalen AMD, og dessuten kritiserte markedsføringskampanjen "Intel Inside".

Intel avviser påstandene fra IBM og Compaq som grunnløse. ZDNN siterer flere analytikere som forteller at Intel har et omfattende register av mottiltak når de følger behov for å ta igjen mot pc-produsenter som ikke føyer seg.

Overfor nyhetstjenesten Newsbytes slår Digitals hovedjurist Thomas Siekman fast at motsøksmålet har som eneste hensikt å spre bekymring blant Digitals kunder.

Digital kjøper Intel-produkter for mer enn 250 millioner kroner i året. Intel-baserte produkter står for rundt 35 prosent av Digitals samlede omsetning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.