BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel-trussel hviler over Transmeta

Transmeta vurderer å sette bort brikkeproduksjonen til Taiwan. Problemet er at dagens produsent, IBM, også tilbyr et juridisk skjold mot Intel.

8. aug. 2000 - 09:11

Transmeta - selskapet som sysselsetter Linus Torvalds og som lager de spesielle Crusoe-prosessorene til bruk i tynne og mobile internetterminaler - er i ferd med å ta en strategisk avgjørelse om hvordan brikkene skal produseres, melder News.com.

De første Crusoe-brikkene er produsert på IBMs mest moderne anlegg. Det gir to fordeler. For det første betyr det at brikkene nyter godt av IBMs avanserte produksjonsteknologi. For det andre betyr det at Transmeta beskyttes av IBMs juridiske skjold mot Intel, den største av de tre prosessorprodusentene som utfordres av Crusoe. (De andre er AMD og National Semiconductor.)

Intel er kjent for å være raskt ute til å saksøke alle som kan tenkes å ha brutt selskapets innviklede patentrettigheter. Det erfarte blant annet ViA når de skulle produsere Intel-kompatible brikkesett i Taiwan. Så lenge Crusoe produseres hos IBM, beskyttes Transmeta av IBMs omfattende krysslisensieringsavtale med Intel. Crusoe har en arkitektur som er svært forskjellig fra Intel, og nytter en egen programvareløsning kalt "code morphing software" for å gjøre seg Intel-kompatibel. Det kan likevel tenkes at Intel vil finne argumenter for å gå til sak dersom det selskapet finner det formålstjenlig i dagens harde konkurranse.

På den andre siden vet IBM å ta seg betalt for sin ekspertise. Produseres Crusoe på Taiwan, kan brikken gjøres betraktelig rimeligere, og følgelig mer konkurransedyktig.

Prøveserier av Crusoe er allerede produsert av to konkurrerende Taiwan-selskaper, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) og United Microelectronics Corporation (UMC).

Transmeta må ta en avgjørelse om hvordan Crusoe-brikkene skal produseres, en gang tidlig i 2001. En analytiker som uttaler seg til News.com, sier at Transmeta kan komme til å dele produksjonen slik at den mer avanserte modellen ("5000") lages hos IBM, mens den rimeligere serien ("3000") lages i Taiwan.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.