BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel utvikler helt ny prosessor til lette bærbare

Intel har bekreftet overfor News.com at det utvikler en helt ny type prosessor, beregnet på bærbare PC-er i klassen under to kilogram, med ytelse mellom Celeron og Pentium 4.

19. jan. 2001 - 09:23

Ifølge News.com ble dette prosjektet antydet på et fagforum i fjor høst. Det har ikke fått noe offentlig dekknavn ennå, selv om Intel tar sikte på å lansere brikken i løpet av 2002. Intel tror at bærbare PC-er etter hvert vil selge mer enn stasjonære PC-er, og at det lettere segmentet, der varmeutviklingen gjør det umulig å nytte bærbare varianter av Pentium 4, vil bli dominerende blant de bærbare.

Prosjektet innebærer en erkjennelse fra Intels side om at det bærbare markedet krever dedikerte prosessorer, ikke bare spesielt energigjerrige varianter av standard prosessorer, som har vært Intels ledende prinsipp hittil, det vil si før utfordringen fra Transmeta-brikken Crusoe.

Den nye prosessoren skal utvikles av det samme teamet som sto bak det mislykkede Timna-prosjektet, der Intel skulle lage en integrert brikke med både prosessor, grafikk og andre grunnleggende funksjoner i ett. Hvorvidt den nye prosessoren skal integrere grafikkhåndtering, skal Intel ennå ikke ha tatt stilling til.

Et viktig mål er å finne fram til nye metoder for å redusere strømforbruket uten å skjære ned på klokkefrekvensen. Intel arbeider med flere ideer for å realisere dette. En ide er å konstruere brikken slik at deler av den som ikke brukes, heller ikke skal stå under spenning. En annen er å finne fram til nye metoder for å øke tallet på instruksjoner som kan behandles i hver klokkesyklus. Her har den nye prosessoren mye å hente fra Itanium-prosjektet.

Intel forsikrer at Timna-prosjektets satsing på Rambus skal ikke videreføres i den nye brikken, nemlig Rambus-minne. Den nye prosessoren skal i stedet få en integrert SDRAM-kontroller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.