Intel varsler brems for IT-bransjen fremover

Intel mener det globale PC-salget nå bremser, men spådommene kan gjelde bare Intel.

Et av de virkelige flaggskipene i IT-bransjen, Intel, sendte i går ut negative signaler til bransjen da de la frem skuffende tall for fjerde kvartal. Samtidig fortalte selskapet at de mener det globale PC-salget nå bremser.

Nå går det likevel svært bra med Intel. Et resultat på 2,45 milliarder dollar etter et salg på 10,2 milliarder dollar gir en margin de fleste vil misunne selskapet.

Resultatet løftet seg 16 prosent fra samme kvartal i 2004 og omsetningen løftet seg 6 prosent, noe som er hyggelig nok, men Intel hadde lovet enda mer, for selskapet har lagt bak seg et rekordår og var svært optimistiske.

Intels regnskaper for 2005 viser en resultatvekst på 15 prosent og en omseningsvekst på 13,5 prosent.

I det inneværende kvartalet spår Intel en omsetning på 9,1-9,7 milliarder, betydelig under spådommene fra amerikanske analytikere. Marginene vil falle, fortalte Intel også i går, noe som utløste et fall i aksjekursen.

Intel signaliserer dermed at det globale PC-markedet bremses opp nå, men Intel har tidligere fortalt om slike problemer og det har vist seg i etterkant å være isolert til Intel.

Dette kan også være tilfelle nå - for Intel sliter med å produsere nok såkalte brikkesett - støttebrikkene som skal til på et hovedkort for å få deres prosessor til å virke.

Det er også et åpent spørsmål om det er etterspørsel som svikter eller Intel som klager over prispress fra AMD.

Intel lover derfor å gire opp forskning, utvikling og investeringer i fabrikker for å ta igjen det tapte og opprettholde veksten fra 2005.

Til toppen