BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel varsler overgang til 90 nanometers brikker

I dag lages Intels mest tettpakkede brikker i en 130 nanometers prosess. Om kort tid starter overgangen til 90 nanometer, også for avanserte prosessorer.

28. feb. 2002 - 13:35

Overgang til 90 nanometers teknologi vil prege halvlederindustrien de nærmeste årene. Intel avslørte sine 90 nanometers planer på det pågående utviklerforumet i San Francisco. Rivaler som Motorola, Taiwan Semiconductor og Texas Instruments har kommet med liknende kunngjøringer de siste månedene.

Bransjeavisa Semiconductor Business News skriver at Intel ryktes å være i gang med prøveproduksjon etter to ulike prosesser, med skiver på henholdsvis 200 og 300 millimeter. (Dette er silisiumskivene som de ferdige brikkene stanses ut av, kalt "wafers" på engelsk.)

Offisielt sier Intel at 90-nanometers prosessorer og andre logikkbrikker skal være klare til volumproduksjon en gang i 2003, mens 90 nanometers flashminne kommer i 2004.

Blant de første Intel-brikkene i 90 nanometer blir PC-prosessoren Prescott i 4 GHz. (Se artikkelen Her er Intels planer fremover.) Et eksemplar av Prescott ble vist fram og demonstrert på utviklerforumet. En uavhengig observatør, Nathan Brookwood fra Insight64 Market Research, sier at Prescott vil bli driveren i Intels overgang til 90 nanometers prosess.

På serversiden vil overgangen til 90 nanometer ta lenger tid. Neste generasjon Itanium, McKinley, som kommer til sommeren, vil produseres etter en 180 nanometers prosess. Deretter skjer det en gradvis nedtrapping, til 130 nanometer med Madison i 2003, og 90 nanometer med Montecito i 2004. (Se artikkelen Alpha-utviklere arbeider med femtegenerasjons Itanium.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.