BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel: - Vi har rotet oss bort

Bommet fullstendig på utviklingen, erkjenner flau styreleder.

22. nov. 2013 - 12:32

Intel utviklet den første 16 bit-prosessoren på 1970-tallet og oppfant x86-arkitekturen. I snart et halvt århundre har de vært den ledende prosessorleverandøren til pc-er og servere.

«Moores lov» som i hele denne tiden korrekt har beskrevet hvordan brikkenes ytelse øker eksponensielt, med en dobling omtrent hvert andre år, ble også fremsatt av selskapets medgründer Gordon Moore i 1965.

Det som ikke er en naturlov, men snarere er utvikling drevet fram av intens forskning, gjør det mulig å produsere stadig mindre, billigere og mer effektive prosessorer.

Mistet grepet

Etter å ha ledet an i mange tiår har Intel imidlertid blitt parkert av konkurrentene innen det hurtig voksende segmentet med nettbrett og smartmobiler.

– Det betaler vi prisen for nå, sa styreleder Andy Bryant på Intels årlige aksjonærkonferanse torsdag.

– Personlig er jeg flau over hvordan vi har rotet oss bort, sa Intels styreleder med henvisning til hvordan de lot rivalene skaffe seg et sterkt fotfeste.

Han viser da til den konkurrerende ARM-arkitekturen som har blitt en de facto standard innen prosessorer til mobile enheter.

Bryant skal ærlig ha erkjent at de bommet fullstendig i sine tidlige betraktninger om hvor populær iPad og andre nettbrett kom til å bli.

Uttalelsene er gjengitt i en rekke amerikanske medier, deriblant AllthingsD, The Oregonian og ZDnet.

Intels toppsjef Brian Krzanich uttrykte samtidig en forsiktig optimisme om fremtiden. Ifølge kildene spår han at pc-salget fortsetter å falle, men i langt mindre grad enn tidligere.

Staker ut ny kurs

Foruten en forsterket satsing på prosessorer til nettbrett, der Intel har som mål å firedoble leveransene sine til 40 millioner enheter neste år, så sikter brikkeselskapet nå mot et for dem helt nytt forretningsområde: De åpner fabrikkene sine for oppdragsbasert fremstilling av konkurrerende brikker.

Nyheten, som egentlig sprakk før månedsskiftet, ble tatt opp også under gårsdagens konferanse. Investorene må ha likt hva de ble fortalt. Etterpå steg Intels aksjekurs med 2,73 prosent.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.