BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel vil at mange skal lage mikroservere

Servertype som skal være spesielt egnet for webhoteller.

Sean Maloney i Intel viser fram en  mikroserver-prototyp under IDF i september.
Sean Maloney i Intel viser fram en mikroserver-prototyp under IDF i september. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. nov. 2009 - 11:06

Intel planlegger å tilby selskapets designspesifikasjon for mikroservere til Server System Infrastructure Forum innen utgangen av året. Dersom gruppens styre aksepterer spesifikasjonen, vil gruppens medlemmer kunne bruke designens uten å måtte betale royalty til Intel.

Det fortalte Jason Waxman, daglig leder for Intels high-density computer group, til blant annet News.com, under et pressearrangement i slutten av forrige uke.

Intel viste fram en slik mikroserver under Intel Developer Forum i september. Selskapet har selvfølgelig som mål å selge prosessorer komponenter til slike servere.

Mikroservere er små, relativt separate servermoduler som 16 i tallet kan få plass i et spesielt, 5U rackkabinett som er utstyrt med strømforsyning, kjøling og nettverksforbindelse, i tillegg til plasser for en mengde 2,5 tommers harddisker.

Designen inkluderer en Clarkdale-basert Xeon-prosessor med fire kjerner som trekker maksimalt 30 watt. Denne skal komme i salg i 2010. Målet er likevel at hver mikroserver ikke skal trekke mer enn 25 watt, inkludert det som brukes av minne og brikkesett.

Sean Maloney i Intel viser fram en  mikroserver-prototyp under IDF i september. <i>Bilde: Intel</i>
Sean Maloney i Intel viser fram en mikroserver-prototyp under IDF i september. Bilde: Intel

Ifølge Waxman skal mikroserverne være spesielt egnet for webhoteller som har mengder av kunder med relativt lite besøkte nettsteder. Da kan hver kunde gis sin egen server.

- Ved de flere webhoteller, vet du hva serverne gjør? Ingenting., De bare sitter der, sier Waxman og poengterer dermed at effektbehovet på tomgang er en viktig egenskap. Samtidig må serveren svare umiddelbart når det først kommer inn en forespørsel om levering av webinnholdet.

Sammenlignet med bladservere skal mikroserverne være mer avanserte, men også dyrere. Ellers er det mye felles ved de to tilnærmingene.

Waxman mener at mikroservernes bedre ytelse vil være suksessfaktoren som vil gjøre denne plattformen mer vellykket økonomisk enn det bladserverne har vært.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.