Intel vil bli større innen mobil enn i PC

- Om noen år kommer Intel til å selge flere brikker til mobiltelefoner enn til PC-er, spår visepresident Tony Sica.

Tony Sica har ansvaret for markedsføringen til Intels avdeling for konvergens, offisielt kjent som "Wireless Communications and Computing Group". Han er i Stockholm i forbindelse med den offisielle åpningen av Intels nye senter for optimering av PDA-programvare, "PCA Software Optimization Lab", knyttet til selskapets trådløse kompetansesenter i Kista.

Les også:

Sica understreker at Intel PCA - "Personal Client Architecture" - som omfatter den nye XScale-arkitekturen for prosessorer til PDA-er og kombinasjonen PDA/mobiltelefon, spesielt tilrettelagte minnebrikker og kommunikasjonsbrikker, er en langsiktig satsing som selskapet har enorme forventninger til.

- Poenget med PCA er å realisere visjonen med konvergens mellom tale og data. Vi er ikke interessert i dagens mobiltelefoner, men i framtidens, der evnen til å håndtere tale og data over ulike typer nettverk åpner for nye tjenester som stiller store krav til maskinvaren.

Sica setter opp formelen 2M/2m, og forklarer den slik:

- Det gjelder å kombinere flest mulig MIPS (ytelse) og MB (minne), med færrest mulig milliwatt og millimeter. Vi setter alt vi har av kompetanse og erfaring for å få denne formelen til å gå opp.

De første XScale-prosessorene er for lengst klare. I september kunngjorde Intel trådløs MMX, det vil si en tilpasning til disse prosessorene av Pentium-prosessorenes multimedia-instruksjoner.

Les også:

Intel ser for seg at XScale-arkitekturen vil gi PDA-er og kombinerte PDA/mobil som har dataytelse på høyde med dagens PC-er. Det vil følgelig være naturlig å overføre mengder av dagens Pentium-programvare til XScale, og kombinere den med løsninger for mobiltelefoner.


- Derfor vil vi stadig utvide tilbudet vårt til utviklere, og invitere til å dra fordeler av Intel PCA Developer Network. Vi har flere gode resultater å vise til, blant annet innen multimedia. Beatnik har for eksempel overført sin avanserte MP3-spiller til XScale på 12 dager, og opplevd at optimeringsverktøyene våre økte ytelsen hele 22 ganger. Macromedia har en løsning for åtte kanalers lyd som lot seg overføre på 18 dager.

Utviklerverktøyene gir en felles plattform for utvikling til Intel-prosessorer på tvers av skillet mellom PC og PDA/mobil, understreker Sica.

- Satsingen på PCA gjelder flere operativsystemer. Vi har et samarbeid gående med alle som leverer operativsystemer for konvergente klienter. Verktøyene våre kan følgelig brukes for å lage applikasjoner til PDA/mobil under PalmOS og Symbian, og ikke bare under Microsofts systemer.

Sica mener at bedrifter etter hvert vil oppleve store effektiviseringsgevinster ved å utstyre sine ansatte med konvergente klienter.

- Vi prøver dette ut hos oss selv. Vi har for lengst gått over til trådløst nettverk internt. Av våre 80.000 ansatte er det 50.000 som arbeider med produksjon i lokaler der PC-er ikke er noen hensiktsmessig løsning. Både for dem og for våre selgere arbeider vi med PDA-baserte verktøy. Gjennom et samarbeid med IBM har vi for eksempel laget WebSphere-applikasjoner som gjør det enkelt for selgere å sjekke lagerbeholdninger før de booker ordre fra sine kunder. Innen flere bransjer er det et åpenbart behov for tilsvarende løsninger.

PDA-markedet har ikke akkurat hatt noen spennende utvikling det siste året.

- Det har vært solgt færre PDA-er de siste tolv månedene enn de foregående, medgir Sica.

- Det er fordi kundene har ventet på nye kombinerte løsninger. Det har vært en fantastisk respons i markedet på mobiltelefoner med ny funksjonalitet, som Nokia 7650. Nye kombiklienter vil drive markedet framover, og vi kan vente oss 25 prosent årlig markedsvekst innen konvergente klienter.

Intels andel innen prosessorer for mobiltelefoner er i dag nærmest null.

- Det vil ikke vedvare. Om noen år kommer vi til å selge flere brikker til mobiltelefoner enn til PC-er, avslutter Sica.

Til toppen