Intel vil droppe åpen kildekodelisens

Intel ønsker å trekke selskapets lisens for åpen kildekode fra listen over godkjente lisenser.

Intel ønsker å trekke selskapets lisens for åpen kildekode fra listen over godkjente lisenser.

Årsaken til at Intel nå vil trekke tilbake lisensen, er det store antallet nesten likelydende åpen kildekodelisenser som eksisterer og er godkjente av Open Source Initiative (OSI).

NewsForge skriver at en advokat i Intel, McCoy Smith, har sendt et innlegg til e-postlisten OSI license-discuss, hvor han skriver at de få prosjektene som i dag bruker Intel Open Source License, trolig uten problemer kan benytte den vanlige BSD-lisensen. Intels lisens kalles gjerne også "BSD License with Export Notice".

Ifølge Smith er det bare omtrent 25 av prosjektene knyttet til SourceForge.net som benytter Intel Open Source License. Han mener at det beste vil være å kategorisere lisensen som "foreldet for framtidig bruk", noe som betyr at den ikke skal brukes for framtidige prosjekter eller produkter, samtidig som at de som allerede bruker den skal slippe å lisensiere den eksisterende programvare med en annen lisens. Dette gjelder selvfølgelig også Intel selv, som har gitt ut programvare med denne lisensen.

I begynnelsen av mars foreslo daværende presidenten i OSI, Russell Nelson, tre tillegg til dagens definisjon av åpen kildekode, som skulle stramme inn kravene for åpen kildekoderlisenser. Ett av de tre punktene går ut på at nye lisenser må løse problemer som er tilstrekkelig dekket av en eksisterende lisens. Det er også blitt uttalt at det er et mål å få redusert de mer enn 50 ulike åpen kildekodelisensene ned til tre, GPL (GNU General Public License), en kommersiell versjon av GPL, samt BSD.

Intels forslag er blitt godt mottatt, blant annet av Martin Fink, visepresident for åpen kildekode og Linux hos HP, som bejubler forslaget i et innlegg til den samme e-postlisten.

Fink er ifølge News.com blant de som tidligere har tatt til orde for en kraftig reduksjon i antallet åpen kildekodelisenser.

Til toppen