Intel vil engasjere seg sterkt i Solaris

Intel vil engasjere seg sterkt i Solaris

Sun kan takke gjenstridige kunder for at Intel engasjerer seg så sterkt i Solaris.

I går ble det kjent at Sun og Intel har inngått en strategisk samarbeidsavtale. Før den offisielle kunngjøring i går kveld norsk tid, ble det lagt størst vekt på at Sun vil tilby servere med Intel Xeon-prosessorer. Detaljene i avtalen som kom fram i går kveld viser at Suns operativsystem Solaris er en vel så viktig del av avtalen som Xeon-prosessorene.

    Les også:

«Intel betrakter Solaris som et ”mainstream operativsystem”, og som det forretningskritiske Unix-systemet for Intel Xeon-baserte bedriftsservere», heter det blant annet i den offisielle kunngjøringen. Intel vil markedsføre Sun-programvare som Solaris, Java og NetBeans, og vil aktivt støtte de åpne fellesskapene rundt Open Solaris og Java, understrekes det.

På maskinvaresiden vil Sun tilby Xeon-baserte arbeidsstasjoner med én, to og fire prosessorer, med tre valgfrie operativsystemer: Solaris, Windows og Linux. Intel og Sun skal videre samarbeide om å utvikle systemer med flere enn fire prosessorer. Her slås det klart fast at disse systemene skal optimaliseres med tanke på Solaris. Microsoft vil altså ikke få drahjelp fra Sun for å utvikle Windows for åtteveis servere.

En egen OEM-avtale lar Intel distribuere og tilby support for Solaris til sine kunder. Intel skal støtte Suns arbeid for å optimalisere Solaris-baserte applikasjoner på Xeon-maskineri.

Selskaper som Sun og IBM, og til en viss grad også Apple, har i mange år vist hvilke fordeler man kan høste ved en samkjørt utvikling av operativsystem og prosessorer. Det kan se ut som om Intel vurderer det slik at den gamle «Wintel»-modellen, der Intel jaktet på gigahertz mens Microsoft laget stadig fetere operativsystemer og applikasjoner, ikke lenger er fullt så gangbar. Flerkjernede prosessorer og flertrådede operativsystemer hører sammen, og det er åpenbare fordeler av å samkjøre utviklerne.

Sun-avtalen ser ut til å gi Intel langt større tilgang til programvareekspertise enn selskapet har greid å få ut av sitt forhold til IBM, som aldri har sluppet andre inn på sin AIX, og heller ikke har gjort noe forsøk på å tilpasse AIX til Intel-plattformen.

I ettertid kan Suns beslutning om å satse på x86-utgaven av Solaris betraktes som en viktig strategisk avgjørelse.

Det er verdt å minne om at den hang i en tynn tråd for noen år siden. I januar 2002 sa daværende toppsjef i Sun, Scott McNealy, at han ikke ville prioritere en x86-utgave av Solaris 9. Det ga støtet til en egen aksjon, «Save Solaris x86». I begynnelsen av september gikk aksjonen ut med en helsides annonse i San Jose Mercury News, under tittelen «Shame on you, Scott». 4. oktober 2002 ga McNealy etter og lovte en fullverdig Solaris 9 for x86-plattformen. (Se vår artikkel Sun gir etter for «Solaris 9 for x86»-aksjonister.)

Til toppen