Intel vil fjerne BIOS fra PC-en

Flere selskaper tenker nå helt nytt når det gjelder oppbyggingen av grensesnittet mellom programvare og maskinvare i PC-er. Ikke minst Intel.

Flere selskaper tenker nå helt nytt når det gjelder oppbyggingen av grensesnittet mellom programvare og maskinvare i PC-er. Ikke minst Intel.

Under forrige ukes utviklerforum, fortalte Mark Doran, sjefingeniør for Intels Extensible Firmware Interface (EFI), at selskapet planlegger å avlive dagens BIOS-løsning på en human måte.

BIOS (Basic Input/Output System) fungere som en relativt standardisert måte å forbinde en datamaskins maskinvarekomponenter med den overliggende programvaren, typisk et operativsystem. Det hele er gjerne lagret i en overskrivbar ROM-brikke. Men ifølge News.com er det ingen standard for hvordan en BIOS skal opprettes eller konfigureres - noe som kan føre til problemer ved bruk av enkelte innstikkskort, samt en hel del fundering om hvordan innstillingene faktisk kan gjøres.

Ifølge Boran ble den første PC-BIOS-et i sin tid utviklet ved IBM, men det var ingen der som regnet med at den ville være så seiglivet.

- De trodde at den ville bli brukt i maksimalt 250.000 maskiner, fortalte Boran.

EFI, som Boran altså arbeider med, skal bli en helt ny måte å ta hånd om denne problematikken på. Ifølge News.com er EFI et lite operativsystem i seg selv, uten de mange begrensningene et BIOS har.

Blant annet skal brukergrensesnittet være langt mer grafikkbasert med langt høyere oppløsning enn dagens mer eller mindre tekstbaserte konfigurasjonsløsninger.

EFI vil ha støtte for nettverktilknytning, slik at EFI kan fjernstyres.

- Vi har til og med et konsept for livet etter døden, det vil si nå operativsystemet fryser. Da kan du gå inn og se på tilstanden til maskinen, endre konfigurasjonen, laste en alternativ driver og gjøre en fornuftig omstart, sa Boran.

Løsningen vil lagres som en liten, reservert partisjon på PC-en harddisk. Dette gjør at lagringsplassen kan være langt større enn det dagens BIOS-er har til rådighet. Her tenker Intel at det vil kunne legges programvare for diagnostisering, selvkonfigurering og lignende. Også tredjepartsleverandører vil kunne lage programvare som kan inkluderes i EFI. Og i motsetning til BIOS, som gjerne er programmert med lavnivå assemblerkode, er EFI basert på programmeringsspråket C. Dette vil gjøre det langt enklere å lage tillegg til EFI.

Men Intel forventer ikke at alle vil kaste ut hovedkort med BIOS så snart EFI kommer.

- EFI kan støtte eldre systemer ved å eksistere på toppen av et eksisterende BIOS og ta kontroll når det er passende, sa Doran. Men han sier ingenting om når EFI vil komme.

Intel har en egen webseksjon om EFI.

EFI vil trolig også bare være et tilbud til brukerne av Intels prosessorer, AMD, Cyrix og andre vil ganske sikkert kjøre sitt eget løp, kanskje i samarbeid med for eksempel BIOS-produsenten Phoenix, som i forrige uke annonserte et konsept for utvidet BIOS-funksjonalitet som på mange måte ligner på EFI, men som ikke ser ut til å inkludere en framtidig avliving av BIOS.

Til toppen