BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel vil inn på nettbrett-markedet

Lanserer første Atom-prosessor for den voksende produktkategorien.

Intel Atom Z6xx-prosessor og brikkesettet SM35.
Intel Atom Z6xx-prosessor og brikkesettet SM35. Bilde: Intel
12. apr. 2011 - 08:40

Intel lanserte i går at selskapet første Atom-prosessor for nettbrett nå er tilgjengelig. Denne prosessoren er del av en plattform som tidligere har vært kjent under kodenavnet «Oak Trail» og skal ifølge Intel tas i bruk i mer enn 35 ulike nettbrett- og hybride enheter fra og med mai. Blant leverandørene finner man Asus, Evolve III, Fujitsu, Lenovo, Motion Computing, Razer, Samsung og Viliv. Systemene vil leveres med et utvalg av operativsystemer, inkludert Chrome OS, Android, MeeGo og Windows.

Dagens nettbrett er primært utstyrt med ARM-baserte prosessorer eller eksisterende x86-prosessorer. Atom Z670 skal være mer energieffektiv enn tidligere Atom-prosessorer innen bruksområder som videoavspilling og bruk av nettleser. Plattformen, som også består av brikkesettet SM35 Express Chipset, skal støtte 1080p videodekoding og HDMI-grensesnittet.

Innmaten i Intel Atom Z670. <i>Bilde: Intel</i>
Innmaten i Intel Atom Z670. Bilde: Intel

Prosessoren har integrert grafikk- og minnekontroller. Selve brikken skal være 60 prosent mindre enn tidligere generasjoner av Atom-prosessoren og skal være mer egnet for vifteløse systemer. Støtte for Intel Enhanced Deeper Sleep og bedre SpeedStep-teknologi skal redusere effektbruken.

Intel mener at den nye brikken ikke bare vil være egnet for forbrukerorienterte nettbrett, men også i enheter som benyttes i varehandelen, innen medisin og industri.

Asus EeePad Slider er basert på Intel Atom Z670. <i>Bilde: Intel</i>
Asus EeePad Slider er basert på Intel Atom Z670. Bilde: Intel

Selv om Atom Z670 nettopp har kommet på markedet, presenterte Intel i går, under Intel Developer Forum i Beijing, også den neste generasjonen av selskapets Atom-plattform. Denne kalles for «Cedar Trail» og skal leveres med bedre grafikkegenskaper, inkludert støtte for Blu-ray 2.0, en dedikert mediemotor og støtte for DisplayPort i tillegg til HDMI. Den skal også støtte Intel-teknologier for trådløs musikk, trådløs skjerm, pc-synkronisering og rask oppstart.

Det loves også forbedringer i strømforbruket. Testeksemplarer av brikkene tilbys allerede til Intels partnere, og de første maskinene basert på Cedar Trail kan ventes til høsten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.