BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel vil la Itanium konvergere med Core

Prosessor-sjef Pat Gelsinger sier Itanium vil integrere elementer fra den nye Core-arkitekturen.

1. mars 2007 - 09:20

Høyende-prosessoren Itanium som Intel tok helt over for et par år siden etter at den opprinnelig var et felles prosjekt med HP, har hittil vært betraktet som en relativ fiasko. I et lengre intervju med ZDnet UK i London mandag, gikk Intels prosessorsjef Pat Gelsinger inn på flere av tiltakene han gjennomfører for å få Itanium tilbake på et bedre utviklingsspor.

Gelsinger sier at konsolideringen av all Itanium-utvikling hos Intel har gitt dem anledning til å gjøre metodene konsistente, og til å dra bedre nytte av av den øvrige prosessorutviklingen i selskapet. Dette innebærer blant annet at Itanium vil hente stadig flere elementer fra Core-arkitekturen.

Konvergens innebærer ikke at Intel vil smelte sammen x86 og Itanium, presiserer Gelsinger: Mikroarkitektur, instruksjonssett og målgruppe er fortsatt forskjellig. Men Itanium-utviklerne vil ha tilgang til de samme bibliotekene for kretskonstruksjon, de samme prosessteknologiene, de samme løsningene for energistyring med mer.

Gelsinger lover at en bladserver på én brikke er rett rundt hjørnet, og at den neste store milepælen for Itanium, firekjerne-utgaven «Tukwila», vil komme mot slutten av 2008. Etter Tukwila vil utviklingen preges av enda mer konvergens med Core-arkitekturen, uten at Gelsinger presiserer nøyaktig hva dette dreier seg om. Han avviser imidlertid at det er snakk om å utvikle en løsning der én og samme prosessor kan veksle mellom «Itanium-modus» og «Core-modus» ved en såkalt «mode bit».

Det pågår en diskusjon innen Intel om hvorvidt framtidens prosessorer skal satse på flere likeverdige kjerner eller på en blanding av allsidige og spesialiserte kjerner. Gelsinger ser det finnes argumenter for begge tilnærmingene, og at han regner med at diskusjonen vil fortsette i hvert fall ut 2020. I dag er for eksempel Cell-prosessoren til IBM, Sony og Toshiba et eksempel på heterogen flerkjernearkitektur, mens Sun Ultrasparc T1 («Niagara») er et eksempel på homogen flerkjernearkitektur.

Les hele intervjuet her: Intel eyes the future of Itanium.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.