Intel vil lansere tynnserver-prosessor på Comdex

Intel har gjort ferdig brikkesett slik at prosessorer for bærbare PC-er kan brukes i supertynne servere som det kan stables hundrevis av i en rack.

Det dreier seg, ifølge ZDnet, om Pentium III M-prosessorer som har gjennomgått noen få endringer for å gjenoppstå som Pentium III S - "M" for mobil og "S" for server. Egenskaper som lavt strømforbruk, lav driftsspenning og minimal varmeutvikling er beholdt. I tillegg er de utrustet med 512 kB cache. Klokkefrekvensen skal ikke overstige 1 GHz.

Vel så viktig som prosessorene er nye brikkesett tilpasset bruken som servere, og at også brikkesettene er nøysomme med strøm og varme. De skal være i rute, og klare til å adressere opptil to gigabytes med feilkorrigerende (ECC for "error correcting code") minne, etter at Intel forkastet sin opprinnelige tanke om å lage dem for vanlig minne.

Intel vil ikke bekrefte at prosessorene og brikkesettene skal kunngjøres på Comdex Fall 2001 som starter mandag 12. november, men sier at utviklingen av dem følger framdriftsplanen.

Dagens flate servere bruker kraftige prosessorer gruppert to og to, og krever 1 U (rundt 4,5 centimeter) høyde i en rack. Med de nye strømsparende prosessorene og brikkesett kan man framstille servere på smale kort som kan stå tett inntil hverandre på en rackhylle, omtrent som bøker på en bokhylle. Compaq, Dell, Hewlett-Packard og IBM arbeider alle sammen med å konstruere løsninger for å pakke så mange slike serverkort på en hylle som mulig. IBM har allerede utviklet fullverdige servere på kort som passer i PCI-spor.

Tettpakkede servere dukket først opp som tema da mindre selskaper fant en ny måte å bruke strømsparende brikker fra Transmeta. Disse pionerene anses å ha laget god teknologi, men opplever problemer med å selge den. Potensielle kunder har utsatt kjøpsavgjørelser i påvente av hva Intel og de andre tungvekterne vil presentere.

Framdriftsplanen til Intel innebærer en stor nyhet neste år. Da skal tettpakkede servere utstyres med doble prosessorer, noe man antar de Transmeta-baserte produsentene ikke vil være i stand til.

Til toppen