BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel vil Linux-frelse verden

Intel gjør som IBM og lover å gjøre det som står i selskapets makt for å bistå utviklerne i 'åpen-kildekode-miljøet' til å spre Linux-gospelet. Og hvilket gospel det er...

2. feb. 2001 - 08:44

Under sitt keynote-foredrag på LinuxWorld i New York torsdag, sa Intel Corporations visepresident Will Swope rett ut at muligheten til å benytte Linux som operativsystem på virksomhetskritiske servere, selve hjertet i e-biz-verdenen, er den neste store økonomiske bølgen som programvaren vil surfe på.

I dag er Linux typisk å finne på front-end-servere, mindre systemer med en eller to prosessorer som styrer bedrifters Internett- og epost-trafikk. Det er færre som benytter Linux som motor i større virksomhetskritiske systemer. Dette vil imidlertid endre seg, og det vil endre seg raskt, mener Swope.

Det er imidlertid en del forutsetninger som må på plass før Linux kan flyttes opp til et mer virksomhetskritisk nivå, mener han.

- For det første bør dataindustrien selv sørge for at det blir etablert et bredt utviklingsprosjekt der målet er at Linux skal bli et naturlig valg i denne sammenheng. Ett slikt prosjekt er *Open Source Development Labs 24 millioner dollars-prosjekt som ble etablert i forrige uke, der målet er å utvide Linux til å kunne håndtere inntil 16 64-bit prosessorer med nær lineær ytelsesforbedring, sier Swope, som omtaler Linux som "en kjerneteknologi i Internett-økonomien".

- Hele 38 prosent av de nye Internett-serverne inneholder allerede Linux, men dersom ikke industrien samler seg om å produsere mer komplekse, business-orienterte løsninger, vil ikke Linux klare å gå det neste avgjørende steget, advarer Swope.

Sammen med NCSA-leder (National Center for Supercomputing Applications) Dan Reed demonstrerte forøvrig Swope en fireveis Itanium-basert Linux-klynge som simulerte en sjokkbølge i en hastighet på 10 mach (M = 1 svarer til lydens hastighet) som kolliderte med en luftboble. Det er slike simuleringer og andre regningsintensive operasjoner Linux i stadig økende grad vil bli benyttet til, mener Swope.

Intel benyttet LinuxWorld til å lansere en rekke nye Linux-produkter, deriblant

  • Intel Advanced Network Services for Linux, en programvare som mellom annet bidrar til å fjerne flaskehalser, øke oppetiden og få mer ytelse ut av serveren og nettverket.
  • Intel Early Access Service, en ny, sikker og vedlikeholdsfri tjeneste for Linux-utviklere som dermed kan teste, optimalisere og debugge sine Itanium-applikasjoner.

*

Intel, Hewlett Packard, IBM og NEC USA etablerte OSDL i august i fjor for å utføre testing og utvikling av åpen kildekode-applikasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.