Intel vil modernisere Linux

Intel delfinansierer arbeidet som skal til for at Linux også skal støtte de spesielle instruksjonene (MMX og SSE) i selskapets nye prosessorer.

Intel delfinansierer arbeidet som skal til for at Linux også skal støtte de spesielle instruksjonene (MMX og SSE) i selskapets nye prosessorer.

Den mest utbredte kompilatoren til Linux, GNUs GCC, har en rekke mangler. Ifølge News.com er ble denne kompilatoren laget for å støtte Intels 386-brikke, og selv om den helt klart er blitt mer effektiv med tiden, mangler den fortsatt støtte for Intels MMX-instruksjonssett som kom i 1997.

Derfor har Intel gått sammen med programvarehuset Cygnus om å lage en oppdatert kompilator. Programmerere ved Cygnus har også tidligere skrevet omtrent 80 prosent av koden til GCC. Disse står nå for utviklingen av den nye kompilatoren, GNUPro. Denne skal inkludere støtte for MMX og etterhvert også SSE (Streaming SIMD Extensions, SIMD står for Single Instruction Multiple Data), Intels nye tillegg til x86-instruksjonssettet, som ble introdusert sammen med selskapets Pentium III-prosessor i forrige uke.

Den oppdaterte kompilatoren skal gi Linux-programmer som kjører på Intel-basert maskinvare en ytelsesøkning på mellom 30 og 40 prosent. I tillegg vil også operativsystemet bli optimalisert ved at det kompileres. MMX- og SSE-instruksjonene forbedrer prosessorens muligheter til tallknusing i tillegg til den grafikkegenskaper.

GNUPro-kompilatoren vil utgis som frikode. Dette betyr at alle som ønsker det kan se og modifisere koden etter eget ønske og dermed optimalisere den til sitt bruk. Men den blir ikke gratis tilgjengelig. Derimot vil den leveres i en pakke sammen med hjelpeverktøy og trykt dokumentasjon. Om utviklerne i selskapet vil lage en ny utgave av GCC basert på teknologien bak GNUPro, er uvisst.

GNUPro er nå under betatesting, men trolig bli distribuert innen slutten av juni.

Tom Henkel, en analytiker ved Gartner Group, sier til News.com at Intel ønsker å utvide sine markedsandeler utover Microsoft-orienterte PC-er og servere.

- De ser ut til å være villige til å investere i alt som kan fremme dette. Du kan antagelig få en million dollar fra Intel hvis du kan få dem til å holde seg våkne gjennom hele presentasjonen, sier han.

Til toppen