Intel vil vise trådløs overføring av strøm

Kabelfri lading av pc-er og mobiler er bare en av mange mulige anvendelser.

MIT demonstrerte witricity i juni 2007.
MIT demonstrerte witricity i juni 2007.

Kabelfri lading av pc-er og mobiler er bare en av mange mulige anvendelser.

Trådløs overføring av strøm har vært et forskningsprosjekt ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) siden 2005. Prosjektet kalles populært for «witricity» (etter «wireless electricity») og ble demonstrert i juni 2007. Teknologien er tatt opp av flere kommersielle bedrifter, blant dem Fulton Innovation som utvikler løsningen eCoupled.

    Les også:

Witricity dreier seg om å overføre strøm trådløst over en avstand på opptil et par meter. Et bilde fra en demonstrasjon ved MIT er vist nedenfor. eCoupled dreier seg mer om å utvikle en ladematte, som man kan plassere forskjellige typer utstyr på for å lade deres batterier. Man ser for seg hvordan slike matter kan nedfelles i arbeidspulter eller kjøkkenbenker, for å levere strøm til tilpasset utstyr plassert vilkårlig på deres overflate. Med andre ord: Den bærbare pc-en lades straks den kommer på borde, og espressomaskinen trenger ingen stikkontakt for å virke.

MIT demonstrerte witricity i juni 2007.
MIT demonstrerte witricity i juni 2007.

Ifølge et oppslag i New York Times har også forskere ved et Intel-laboratorium i Seattle interessert seg for teknologien til MIT. De har varslet at de vil demonstrere deres videreutvikling av den i kveld norsk tid, på Intels utviklerforum i San Francisco. De skal vise hvordan magnetfelt kan kringkaste opptil 60 watt over opptil en meter, med en effekt på beskjedne 25 prosent. MIT-forskerne har meldt om 50 prosent effekttap.

Fenomenet som utnyttes, heter induktiv kopling, på engelsk resonant induction. Energi overføres gjennom et resonansfenomen mellom spoler i både avsender og mottaker. Den anvendes kurant i elektriske tannbørster. Den store utfordringen er å finne fram til et system som ikke krever at spolene i avsender og mottaker begrenses til bare én posisjon i forhold til hverandre. Det krever ordninger for fortløpende og automatisk gjensidig tilpasning av egenskapene til spolene på begge sider, og det er her Intels ekspertise innen trådløs dataoverføring og elektroniske komponenter kommer inn.

Intel kaller sitt system for «wireless resonant energy link».

    Les også:

Til toppen