ANALYSER

Intel vinner i voksende prosessormarked

Men IDC vil på ingen måte friskmelde markedet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. aug. 2009 - 11:19

Salget av mikroprosessorer i andre kvartal i år, målt i antallet leverte enheter, vokste med 10,1 prosent, sammenlignet med første kvartal, da leveransene sank med 10,9 prosent. Det melder analyseselskapet IDC i en ny rapport.

Salget er likevel 7,0 prosent lavere enn i samme periode i fjor. Omsetningen økte på sin side med 7,9 prosent, men den falt med 11 prosent i løpet kvartalet før.

Sammenlignet med samme kvartal i fjor, var omsetningen i andre kvartal i år 15,3 prosent lavere.

Både Intel og AMD har økt leveransene av prosessorer i løpet av andre kvartal, men Intel øker klart mest - med hele 12,5 prosent. AMD har måttet nøye seg med en økning på 1,8 prosent i perioden.

Det er særlig leveransene av Intels Atom-prosessorer som har vokst kraftig. Økningen fra første til andre kvartal var på 34 prosent. Disse prosessorene brukes primært i små og billige bærbare maskiner, gjerne kalt mini-bærbare eller netbooks.

IDC regner med at de billige Atom-prosesssorene representerte 25 prosent av Intel totale leveranser av prosessorer for bærbare pc-er i forrige kvartal, men at dette bare utgjorde 8,1 prosent av omsetningen til selskapet innen denne sektoren.

Intels andel i det totale CPU-markedet vokste med 1,6 prosent til 78,9 prosent i forrige kvartal. AMD leverte 20,6 prosent av prosessorene, noe som er en nedgang på 1,6 prosent i markedsandelen. Via Technologies er den eneste utfordreren av betydning til de to kjempene og beholdt sin markedsandel på 0,5 prosent.

Det er altså først og fremst i markedet for mobile pc-prosessorer at veksten skjer, også for Intel. Selskapet hadde i andre kvartal en markedsandel på 86,9 prosent, en økning på 2,6 prosent siden første kvartal. AMDs markedsandel var på 12,6 prosent i andre kvartal, en nedgang på 2,4 prosent.

I markedet for prosessorer til servere og arbeidsstasjoner er økningen til Intel langt mer forsiktig. Selskapet oppnådde en markedsandel på 89.9 prosent, noe som er 0,5 prosent høyere enn det IDC registrerte i første kvartal. Andelene tas fra AMD, som endte opp med en 10,1 prosent markedsandel.

I markedet for prosessorer til stasjonære pc-er beholdt både Intel og AMD sine andeler på henholdsvis 70,2 og 29,4 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

IDC mener at økningen i prosessorsalget først og fremst skyldes pc-produsentenes behov for å fylle lagrene igjen, ikke økt etterspørsel i sluttbrukermarkedet. Derfor mener analyseselskapet at man ikke kan si at pc-prosessormarkedet er i ferd med å kunne friskmeldes, men at det fortsatt er i en svak tilstand.

Shane Rau, forskningsdirektør for halvledere til pc-markedet i IDC, sier i en pressemelding at det bare er den faktisk etterspørselen i pc-markedet som egentlig har noen betydning.

- Vi må være forsiktige med ikke overoptimistiske i troen på at den tradisjonelle tilbake-til-skolen-sesongen vil materialisere seg til et voksende halvår. Det vil det ikke, sier Rau.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.