BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intelligent "fyllepenn" digitaliserer håndskrift

Britiske forskere har kommet frem til et helt nytt dataprodukt, basert på en svært gammel idé: SmartQuill ser ut som en forvokst fyllepenn, men er et nytt verktøy for å generere tekst som kan overføres til en hvilken som helst databehandler.

17. okt. 1998 - 10:12

Britiske forskere som streber etter å finne den ultimate, digitale lommedatamaskin, har nå utviklet en bitte liten maskin formet som en gammeldags fyllepenn.

SmartQuill-pennen.
SmartQuill-pennen.

Den såkalte SmartQuill-pennen kan læres til å lese eierens håndskrift og konvertere det til digital tekst ved hjelp av en sensor som registrerer bevegelser i rommet.

Ingeniører ved British Telecommunications (BT) Plc laboratories har patentert oppfinnelsen, og sier til Reuters at de var drevet av det faktum at tastaturer og skjermer ikke kunne lages små nok.

Bærbare PC-er og "personlige digitale assistenter" (PDA-er) er allerede utstyrt med miniatyrskjermer og tastaturer. Hvis de ble enda mindre ville det være umulig både å skrive og lese tekst, mener forsker og ingeniør ved BT, Roger Payne.

- Vi sikter inn på det mobile miljøet ettersom flere og flere jobber utenfor sitt kontor; I stedet for å drasse rundt på en diger bærbar PC, lager vi noe som folk kan være komfortable med - nemlig håndskrift.

SmartQuill virker ved å måle pennesplittens bevegelser, nesten slik som mikrofoner registrerer lyd, og kobler disse til bevegelsene som lager bokstaver og ord som er programmert inn i maskinens minne.

Å være konsekvent med håndskriften er viktigere enn å ha en pen håndskrift, og det er konsekvensen som er viktig for nøyaktigheten og treffsikkerheten.

En prototyp av SmartQuill, som forskerne regner med vil være på markedet i kommersiell utgave innen to år, kan eventuelt bli gitt en teleskop-skjerm slik at når man ser gjennom toppen av pennen, vil man se en skjerm i normal størrelse.

Egenreklamen sier om SmartQuill at den kan starte den største revolusjonen innen håndskrift siden pennens oppfinnelse.

I motsetning til tradisjonelle lommemaskiner, har ikke SmartQuill noe tastatur. En rom-sensor gjør at den kan oversette håndskrift til maskinskrevet tekst mens den skrives. Å koble SmartQuill til en PC, printer, mobiltelefon eller modem, er like enkelt som å dyppe en penn i et spesielt "blekkhus".

SmartQuill har funksjoner som dagbok, kalender, kontakt-database, alarm, "note taker", og kalkulator, og den kan motta e-post og andre beskjeder.

Pennen nøyer seg ikke med å lese håndskrift på papir, den kan lese på alle flater, horisontale og vertikale, den kan til og med tyde usynlig skriving i luften. Den kjenner igjen eierens signatur, som er passordet før den kan bli brukt. Et lite lys ytterst på tuppen, gjør at man kan skrive i mørket...

Når brukeres skriver på et stykke papir med PC-pennen, konverteres bevegelsene og bokstavene til tekst, ved hjelp av en rom-sensor. Teksten kan overføres til en hvilken som helst databehandler. Brukerne setter pennen i et elektronisk "blekkhus", og teksten blir da overført til en PC, printer, modem eller mobiltelefon som sender filene elektronisk.

Informasjonen kan også leses på en liten skjerm på pennens side, og sammen med programvare, e-post og andre innebyggede applikasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.