Intelligent kamera knipser helt tilfeldig

HP utvikler nå et nytt fotosystem som lar brukeren delta i begivenhetene samtidig som de riktige bildene blir tatt.

Hewlett-Packards laboratorium i Bristol i England jobber i disse dager med et prosjekt kalt "casual capture". Dette er HPs betegnelse for hvordan en forbruker kan ta bilder av hva som skjer rundt seg selv, uten at hun trenger å gjøre stort annet enn å observere.

Ideelt sett vil det være snakk om et kamera som brukeren bærer på seg, og som alltid er på. Hvis brukeren besøker en fest, vil vedkommende i ettertid se at kameraet automatisk har tatt bilder. Bildene som er verdt å ta være på er automatisk blitt utvalgt og beskåret.

Ifølge ZDNet UK innrømmer forskerne ved laboratoriet at dette trolig er en umulig målsetting. De jobber derfor med en teknologi som er en smule mer begrenset - og dermed trolig mer realistisk.

Det hele handler om et kamera som kontinuerlig tar bilder og lagrer dem i et roterende hurtigminne med noen sekunder eller minutters varighet. Når noe interessant har skjedd, som brukeren ønsker å ta vare på, skal han eller hun kunne indikere dette overfor kameraet ved å trykke på en knapp eller ved å gi en talekommando. Kameraet skal da sikte seg inn mot det aktuelle området av hurtigminnet, velge ut de beste bildene og justere og beskjære dem.

Men programvaren skal også kunne oppdage når en serie med bilde best kan gjengis som en liten videofilm, for eksempel for å lage et panoramabilde når brukeren beveger hodet langsomt fra en side til den andre.

Tanken er at brukeren skal slippe å tenke på kameraet i særlig grad. Kameraet vil ikke ha noen søker, samtidig som at det skal ta bilder omtrent i synsfeltet til brukeren. Ideelt bør det derfor festes på en brille eller annet sted på hodet til brukeren.

- Kameraet vil la deg delta i begivenheten i stedet for å gjemme deg bak teknologien, sier Phil Cheatle ved HP Labs' avdeling for digital media, til ZDNet UK.

Til toppen