Intelligent lysmatte erstatter fysioterapeuten

Intelligent lysmatte erstatter fysioterapeuten

Pasienten følger de skiftende lysfeltene på matten for å trene uten fysioterapeut.

Pasienter som har hatt sykdommer eller operasjoner må trene for å komme seg i form igjen, og de trenger oppfølging fra en fysioterapeut for å gjøre de riktige bevegelsene. Men fysioterapeuten kan ikke være overalt til enhver tid.

– Vi hadde behov for å utvikle et nytt verktøy for å rehabilitere pasienter og få dem i aktivitet, forteller Tonny Jæger fra Funen sykehus på Fyn i Danmark under den pågående internasjonale konferansen om telemedisin i Tromsø.

Løsningen ble å lage en «intelligent» matte, som settes sammen av lette fliser. Denne matten kan enkelt legges på gulvet og festes på veggen. Den gir lyssignaler som viser hvor pasienten skal trykke – eller tråkke – for å aktivisere muskelgruppene.

Teknologien er inspirert av håndholdte spill som Gameboy og Nintendo. Kan man få ungdom til å bevege seg med spill så kan det vel fungere på rehabiliteringspasienter.

– Tanken er å kombinere lek og trening og få brukerne til å aktivisere hele kroppen, og ikke bare beina, som man får til med andre typer treningsmatter.

Matten gir lyssignaler som viser hvor pasienten skal sette beina eller trykke med hendene. Dessuten skifter lysene farge når de registrerer at pasienten setter mer trykk på lyssignalet.

Matten registrerer alle bevegelsene til pasienten, og dette får fysioterapeuten beskjed om slik at han eller hun kan gi pasienten veiledning om hva de skal gjøre på neste trening. Og testene viser at systemet virker.

Til toppen