BEDRIFTSTEKNOLOGI

IntelliStation - kraftig for NT fra IBM

Tre nye NT-arbeidsstasjoner er kunngjort fra IBM, i prisklassen 20.000 til 90.000 kroner. De er sertifisert for en rekke applikasjoner, og tilbyr spesielle finesser innen administrasjon, overvåkning og sikkerhet.

Eirik Rossen
27. aug. 1998 - 10:13

I likhet med nye servere i NetFinity-serien, hører arbeidsstasjonene til i IBMs PC-divisjon. Den norske divisjonsansvarlige Arthur Brunvoll understreker at det er snakk om maskiner på et helt annet nivå enn for eksempel hjemmemaskinene i Aptiva-serien.

- Både NetFinity og IntelliStation bærer preg av den nye utviklingen i IT-industrien, der selskaper som allment sett konkurrerer mot hverandre, samarbeider nært på bestemte områder.

Dette gjelder særlig forholdet til Intel med grunnleggende maskinvare, og til Microsoft med utviklingen av Windows NT. IBM er blant de privilegerte som har tilgang til kildekoden til NT og har folk med nærmest konstant tilhold på Microsofts lukkede område i Seattle. Ellers bygger grafikken på IntelliStation-arbeidsstasjonene på kort fra både Matrox og Intergraph.

Den nye IntelliStation-serien består av variasjoner på tre hovedmodeller, døpt E Pro, M Pro og Z Pro. De to første dekker inngangs- og mellomnivået, og er tilgjengelige allerede nå, mens toppmodellen Z Pro venter på en siste finpuss fra Intel - på Xeon-prosessoren i 450 MHz - og kommer ikke før 6. oktober. Blant det oppsiktsvekkende standardutstyret til Z Pro er 32 MB minne på skjermkortet, og 256 MB minne på hovedkortet.

- IntelliStation er lagt opp med tanke på å møte den bevegelsen som er på gang fra Unix-arbeidsstasjoner til NT, sier produktansvarlige Terje Berg. - Overgangen til NT gir fordeler gjennom et mer ensartet edb-miljø, og dagens kraftige prosessorer og grafikk gjør at man ikke behøver å ofre ytelse eller funksjonalitet for å nå disse fordelene.

Berg forteller at arbeidsstasjonene er spesielt satt sammen for å gi maksimal ytelse under NT. Et eget sertifiseringsprogram kjøres i samarbeid med ledende leverandører innen applikasjoner for mekanisk og elektronisk konstruksjon, multimedia, finanstjenester og utviklingsmiljøer, samt generelle pakker som Project, Access, Paradox, SAS, SAP og DB2.

- Sertifiseringen er en prosess som går kontinuerlig. Kjøper du sertifisert programvare, garanteres du at også kommende oppgraderinger kjører på IntelliStation. Sertifiseringen innebærer blant annet at hvis du skulle oppleve problemer med en applikasjon, får du direkte support fra kyndige utviklere hos leverandøren, understreker Berg.

IBM legger vekt på at også avanserte arbeidsstasjoner skal være lette å administrere. IntelliStation leveres med en ny type styringsklientprogramvare, døpt UMA eller universal management agent. Denne klienten kopler seg rett på styringssystemer som Microsofts SMS, IBMs Tivoli og NetFinity, Computer Associates' Unicenter, Hewlett-Packards OpenView og Intels LAN-desk.

En annen nyhet heter SMART, for self monitoring and reporting technology.

- Dette er noe de fleste har, men hittil er det bare IBM som har tatt det i bruk, sier Berg. - Poenget er at arbeidsstasjonen overvåker sine egne disker, og automatisk setter i gang en sikkerhetskopiering til serveren dersom den værer en mulig feil.

SMART utfylles av et varslingssystem kalt Alert on LAN. Dette er en funksjon i det hovedkortintegrerte nettkortet som kommuniserer med en applikasjon på tjeneren. Standardfunksjonene i Wake On LAN utvides med varsler om enhver endring i systemkonfigurasjon, feil i operativsystemet og feil i maskinvaren - inklusiv brudd i arbeidsstasjonens forbindelse med nettet. Disse varslene sendes over nettet til serveren uavhengig av om arbeidsstasjonen er slått på eller ikke.

Skal BIOS oppgraderes eller arbeidsstasjonen lastes med ny programvare, kommer LANClient Control Manager inn i bildet. IBM hevder de leverer den eneste ordning der fullstendig omkonfigurering av en NT-arbeidsstasjon, inklusiv reformatering av disk, oppgradering av BIOS og full programvarelasting, kan foretas over store avstander - Berg nevner Oslo-Tromsø.

Det eneste administrator må forflytte seg til selve maskinen for å gjøre, er når serienummere på maskinen, prosessoren, minnekort osv. skal sjekkes. Men selv da er det ikke nødvendig å åpne kassa. IBM har utstyrt hver maskin med en liten radiosender som lagrer denne informasjonen. Bare du er nærmere boksen enn tre meter, kan du lese av serienummerne ved hjelp av en håndscanner. Senderen har også noen ledige dataregistre der du lagre spesiell informasjon.

IBM har lagt ut spesifikasjoner om de ulike variantene av hver hovedmodell på sine internettsider.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.