BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intels første grafikkbrikke lansert

Intel lanserte allerede torsdag i740, selskapets grafikkbrikke. Denne er først og fremt er beregnet for konsumentmarkedet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. feb. 1998 - 17:48
Grafikkbrikken Intel i740.
Grafikkbrikken Intel i740.

i740 er blitt utviklet av Intel i samarbeid med Chips and Technologies, som står bak 2D-maskinen i brikken, og Real 3D som har laget 3D-kjernen. Brikken bruker ifølge PCWeek Online hva Intel kaller HyperPipelined 3-D, som inkluderer parallell dataprosessering for 3D-aksellerasjon, presis pikselinterpolering som skal gi realistisk bildegenerering, og direkte minneeksekvering, som muliggjør større tilgjengelig båndbredde.

Ifølge Computer Reseller News, tilbyr akseleratoren 3-D grafikkakselerasjon ved oppløsninger opptil 1600 x 1200 med 256 farger med opptil 75 Hz oppfriskningsfrekvens, eller ved 1024 x 768 med 16 millioner farger og oppfriskningsfrekvens på opptil 85 Hz.

i740 har støtte for DirectX 5.0, OpenGL og GDI (Graphics Device Interface) i Windows 95, 98 og NT 4.0 og 5.0. Det er også innebygget støtte for programvaredekoding av DVD med 24 bilder i sekunder, samt maskinvarebasert DVD, TV-signal inn og ut, videokonferanser og video-capturing (fanger bilder fra en videokilde).

Foreløpig vil i740 bare være tilgjengelig på innstikkskort på samme måte som de fleste andre grafikkprosessorer.

- Men innen ett år vi du kunne finne prosessoren innebygget i hovedkort, sier Brian Ekiss, markedssjef for Intels nye Graphics Component Group, til CNET.

Han forteller også at Intel vurderer å integrere grafikkegenskaper inn i Pentium II-modulen hvis kundene i den rimeligste delen av markedet ønsker dette.

Det er dette, sammen med Intels navn og distribusjonsmuligheter, som uroer konkurrentene på grafikkmarkedet. Men strategien vil likevel ta tid å gjennomføre. Dette er tross alt Intels første grafikkprodukt. Men Intel har et sterkt ønske å produsere alle de viktigste brikkene i en PC selv. Selskapet har for eksempel overtatt store deler av markedet på systembrikkesett i løp av få år, og har i dag nesten ikke konkurranse.

Teknologien bak i740 skremmer mindre. Hvor kraftig er egentlig i740?

Lew Paceley, visepresident for grafikkprosessorprodusenten Nvidia, sier til Computer Reseller News at ytelsen til i740 bare er litt lavere enn Nvidias Riva 128.

- Men man må huske på tidspunktet. Riva 128 kom på markedet i april i fjor. I denne industrien øker ytelsen med en faktor på fire hver tolvte til attende måned, så du kan snart vente deg firedoblet ytelse fra Riva 128, sier han.

Peter Glaskowsky, senioranalytiker ved MicroDesign Resources, er enig. Til Reuters sier han i740 har svært god kvalitet, men at ytelsen ikke er i toppklasse.

Prisen på i740 er satt til 34.75 dollar i kvanta på 10.000. Produksjonen er foreløpig begrenset, men masseproduksjon kommer ifølge Brian Ekiss i gang i løpet av mars.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.